Відповідальність за вилучення у Києва 60% ПДФО лежить на Кличку – експерт

28 Грудня 2015 14:34

0

Як лідер однієї з найпотужніших партій, пропрезидентської партії БПП «Солідарність», Віталій Кличко мав усі можливості вирішити проблему повернення коштів ПДФО до міського бюджету у повному обсязі. Щорічні заяви політика про те, що «повернення коштів ПДФО до київського бюджету є системною проблемою » та «бюджет для столиці ставить Київ у ситуацію виживання» йдуть врозріз з його пасивністю у розв’язанні питання щодо повноцінного його наповнення.

«Мер постійно говорить про те, що податки киян повинні залишатися у столиці, щоб Київ розвивався, будувалися дороги і мости, нові інфраструктурні об’єкти. Головний податок, з якого живе місто – це податок із зарплати городян, який логічно витрачати в їх же інтересах. Проте, маючи в руках такі козирі як контрольована більшість депутатів у міськраді та власну, не останню посаду в партійній ієрархії, він допускає прийняття бюджету на 2016 р. з вилученням 60% податку на доходи фізичних осіб. Для сильного політика це нонсенс», – заявляє експерт з місцевого самоврядування, представник Фонду «Рідна країна» у Києві Олександр Федоренко.

За словами експерта, Кличко в черговий раз не виправдав сподівання киян, але закріпив за собою амплуа несамостійного політика. ПДФО є одним з найбільших джерел наповнення столичного бюджету, і сума обіцяних субвенцій з держбюджету не може компенсувати повністю розмір забраного податку на доходи киян. До того ж, експерт нагадує про політичні та економічні фактори ризику, які впливатимуть на корегування виділення коштів Києву з держбюджету.

«Столична влада фактично зіграла у піддавки, проголосувавши міський бюджет. Кличко не зміг чи не захотів відстоювати столичний бюджет. Хоча це – муніципальні надбавки освітян і медиків, соцдопомога пенсіонерів, модернізація зношеного житлового фонду та системи ЖКГ, встановлення лічильників газу, ремонт дитсадків та автошляхів…Це покращення життя кожного киянина. – вважає експерт. – Натомість, центральна влада ще раз окреслила межі повноважень мера столиці і міської влади, за рамки яких виходити не дозволено. Замість децентралізації та незалежності територіальної громади міста у вирішенні власної стратегії розвитку, Києву запропоновано й надалі утримуватися від проявів самостійності. Кличко не скористався шансом зупинити обкрадання Києва, саме тому відповідальність за вилучення у Києва 60% ПДФО лежить особисто на ньому».

Відомо, що 22 грудня, Київрада під час засідання прийняла міський бюджет на 2016 рік. Вказаний документ підтримали 76 столичних депутатів. Документом передбачені доходи у розмірі 27,136 мільярда гривень і видатками у 25,638 мільярда гривень.

З 2011 року Київ став єдиним містом в Україні, у якого 50% цього податку стали забирати до держбюджету. Київ сьогодні віддає державі 60% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). У той час як усі інші міста перераховують лише 40%.