ВР погодила питання відкликання депутатів місцевих рад

24 Грудня 2015 09:11

49

Депутати схвалили скасування норми, яка передбачає, що громадяни України мають право вносити пропозицію про відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою не раніше, ніж через рік з моменту набуття таких повноважень. Окрім того, право відкликати депутатів отримають і керівні органи партії пише Закон і Бізнес.

Відповідний законопроект №3693 “Про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» (щодо відкликання депутатів місцевих рад)” сьогодні було прийнято за основу. Зауважимо, проект було прийнято з правками, оголошеними з голосу, а тому наразі пропонуємо ознайомитись з положеннями документа в редакції, доступній на сайті ВР.

Згідно з документом депутатів місцевих рад зможуть відкликати виборці у разі:

– невідповідності практичної  діяльності депутата меті діяльності та завданням партії;

– не входження депутата до фракції місцевої організації партії, за виборчим списком якої він обраний;

– виходу депутата із фракції місцевої організації партії, за виборчим списком якої він обраний, або виключення його з фракції за невиконання рішень фракції, в тому числі щодо солідарного голосування.

Також проект передбачає механізм прийняття рішення про відкликання депутата місцевої ради відповідним керівним органом партії. Так, керівний орган партії розглядає  рішення зборів (конференції) відповідної місцевої партійної організації щодо пропозиції про відкликання  депутата  місцевої  ради  та  приймає  рішення  про  відкликання  такого  депутата або про відмову в задоволенні цієї пропозиції. Таке рішення є остаточним і не може бути оскаржене в суді.

На  підставі  вищевказаного територіальна виборча комісія зобов’язана визнати  обраним депутатом  наступного  за  черговістю кандидата  у  депутати  від місцевої   організації   партії  або  призначити  проміжні  вибори депутата у відповідному одномандатному виборчому окрузі.