10 порад від людини, яка знала 16 мов

30 Січня 2016 12:17

44

Като Ломб, незважаючи на освіту хіміка (!), була одним з перших синхронних перекладачів в світі і могла легко переводити  8 мов, а в цілому розуміла і працювала з 16. У її час не було ні аудіо-дисків з голосами носіїв, ні скайпу , ні мовних шкіл … Як же вона досягла результату?

У своєму бестселері «Як я вивчаю мови» вона сформулювала десять невигадливих правил.
1. Займатися мовою необхідно щодня! Це як зі спортзалом: якщо хочете значні м’язи, тренуйте їх систематично! Виділяйте хоча б 10-15 хвилин для читання або повторення нових фраз.

2. Якщо бажання вивчати мову слабшає занадто швидко, придумайте власний алгоритм занять. Наприклад, трохи занять, потім – трохи музики, невелика перерва на прогулянку.

3. Контекст – наше все! Ніколи не вивчайте окремі слова, тільки в контексті! Наприклад, якщо ви запам’ятали вираз «strong wind», то одне з слів автоматично викличе в пам’яті друге!

4. Особливо корисно виписувати на поля підручників вже готові окремі фрази і намагатися використовувати їх по максимуму в діалозі.

5. Подумки переводите в розумі все, що потрапляє на очі – реклами, уривки пісень, діалогів, назви газетних статей. Невигадливо і корисно!

6. Завчайте напам’ять – корисна річ! Але вчити треба тільки те, що вже стовідсотково правильно чи попередньо виправлено викладачем!

7. Вже підготовлені до вживання фрази, ідіоми записуйте і зберігайте в пам’яті в першій особі.

Наприклад: «I am only pulling your leg» (Я тебе тільки дражню).

tomenko.ua

tomenko.ua


8. Будь-яку іноземну мову не можна вивчати ізольовано, типу – я просто буду тихенько робити вправи в зошиті і слухати викладача.

Дивіться фільми, читайте літературу та газети в оригіналі, спілкуйтеся з англомовними друзями!
Власне, Като Ломб почала вивчати російську з «Мертвих душ» Гоголя і  словника!

9. Не бійтеся помилок, бійтеся невиправлених помилок! Ніколи і нічого не залишайте неперевіреним.

10. Будьте впевнені, що незважаючи ні на що, ви вивчите мову!

І наостанок, коли 86-річна Като Ломб зустріла свого 54-річного друга, вона вимовила вирішальну для його життя фразу: «Стів, ти такий молодий! Стільки років попереду, стільки мов ще вивчити! »