11 речей, про які ви пошкодуєте після сорока років

25 Січня 2016 13:35

6767

Список того, що багато роблять в період від 30 до 40 років – а потім шкодують. На основі відгуків читачів Reddit склав список з 11 вчинків, які не треба було (або, навпаки, обов’язково слід було) здійснювати в проміжок від 30 до 40 років. Вашу захоплюючу подорож у тридцятиріччя тільки починається, або ви вже на порозі 40? Неважливо, ці поради можуть вам знадобитися.

1. Обов’язки

Починаючи з 30 років ви, як ніколи раніше, відчуєте на собі тягар громадської думки. Але не давайте іншим керувати собою! Інакше будете занадто переживати з приводу того, що вам треба купити будинок, або народити дітей, або одружуватися, або нарешті почати кар’єру.

Не слухайте інших і живіть так, як подобається саме вам. Якщо курс вашого життя відхиляється від суспільно “нормального” – не треба відчувати себе останнім невдахою. Життя всього одне – насолоджуйтеся ним.

2. Провели занадто мало часу з батьками

Дуже багато жалкують про те, що проводили мало часу з батьками в той час, поки вони були досить молоді і здорові. З роками такі прості задоволення, як спільна подорож, прогулянка або навіть спілкування стають все менш доступними.

3. Ставили роботу на перше місце

Запам’ятайте: якщо в 30 робота для вас буде стояти на першому місці, ви про це пошкодуєте. Більше проводите час з тими, кого любите – ні гроші, ні просування по службі ніколи не доставлять стільки приємних моментів і вражень.

4. Витрачати надто багато часу на злобу і негатив

Ви думали, що всі, кого ви ненавидите, в 30 кудись зникнуть? Помиляєтесь. Хтось із них як і раніше буде у вашому оточенні, так навіщо витрачати на них час і енергію? Обчисліть всіх, через кого відчуваєте себе не в своїй тарілці, і спробуйте змінити ставлення до них.

Не витрачайте час на негативні думки і проблеми, вплинути на рішення яких ви не в силах.

5. Вважали себе старим

Можливо, в 30 ви раптом почнете частенько примовляти щось на зразок “Ну ні, для цього я вже занадто старий (а)!”. Знаєте що? Це просто маячня. І ті, кому за 50 і 60, погодяться. У 20 вам здавалося, що світ лежить у ваших ніг. Це все ще так. Усередині ви залишаєтеся дитиною – прислухайтеся до неї, живіть по повній, насолоджуйтеся життям і молодістю.

6. Вважали інших важливіше себе

Може бути, ви так захопилися потребами й проблемами інших, що зовсім забули про себе. Терміново припиніть! Як тільки ви поставите себе на перше місце, все інше може зважитися само собою. Ви станете щасливіше, а відносини з оточуючими покращаться – в цій ситуації виграють усі.

Якщо ви почнете вирішувати передусім власні проблеми і завдання, то не будете відчувати стільки жалю, озираючись потім на свої 30 років. Все життя оберталася навколо конкретної людини, а потім все скінчилося? Якби ви спочатку займалися тим, що вам потрібно і чого хочете саме ви, то не так би жалкували про це згодом.

7. Не приділяли уваги своєму здоров’ю

Забавно: ви ніби як вже вважаєте себе старим, а звички у вас, як у підлітка: харчуєтеся фастфудом, не займаєтеся спортом. Від цих маленьких слабкостей важко відмовитися, але займіться здоров’ям всерйоз – інакше тіло “відплатить” за таке ставлення раніше, ніж ви думаєте.

8. Упустили шанс

Можливо, ви стали занадто обережні. Можливо, «обов’язки» з першого пункту списку пов’язують вам руки. Перестаньте осторожничать, почніть жити, не втрачайте свій шанс.

9. Мало відкладали й інвестували гроші

Про це жалкують дуже багато. Якщо раніше почнете відкладати гроші, до пенсії у вас накопичаться пристойні заощадження. І якщо в 30 ви почнете відкладати і інвестувати, то зможете вийти на пенсію тоді, коли захочете.

10. Мало подорожували

Світ у ваших ніг, так давайте, зробіть крок! Вистачить лінуватися і придумувати відмовки – чим старше ви стаєте, тим складніше знайти вільний час для подорожей. Візьміть будь-який список кращих місць для відпочинку, і вперед!

11. Надавали занадто великого значення тому, що подумають інші

Здається, цей пункт властивий будь-якому віку. Не треба витрачати час і енергію на порожні переживання про те, що подумають люди – їм все одно. А ті, кому не все одно, приймають вас такими, які ви є.

Джерело insider.pro, zdorovia.com.ua