20 січня – річниця підриву Донецького аеропорту

20 Січня 2016 12:01
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

20 січня – річниця трагічних подій: через підрив терміналу ДАП загинули понад 50 бійців, які до останнього відстоювали цей плацдарм.

Оборона аеропорту увійшла в історію і є однією з найбільш героїчних сторінок бойової звитяги українців, свідченням незламності сили духу, козацької честі і безумовної любові до Батьківщини.

Легендарні герої — «Кіборги» боронили цей символ української незламності 242 дні.

Бої за Донецький аеропорт, що почалися 26 травня 2014 року — збройне протистояння між українськими силовиками та терористичними збройними угрупованнями за встановлення контролю над летовищем Донецького міжнародного аеропорту, що мав стратегічне значення.

Спроби встановлення контролю над донецьким аеропортом сепаратисти почали здійснювати 17 квітня 2014, на 10-й день після проголошення так званої «Донецької народної республіки». Цього дня до аеропорту прибули від 70 до 200 бойовиків «ДНР», над входом до аеропорту було вивішено прапор цієї терористичної організації, проте аеропорт залишився під українським контролем. 6 травня робота аеропорту припинялася через загрозу безпеці польотів

До оборони аеропорту в різний час були залучені 3-й полк спецпризначення, десантні бригади України та добровольці з Добровольчого українського корпусу (Правий сектор). Селище Піски обороняли підрозділи батальйону МВС «Дніпро-1», артилеристів і танкістів 93-ї механізованої бригади, танкісти 1-ї танкової бригади, які також виконували бойові завдання на території аеропорту. У жовтні на посилення в Піски та аеропорт перекинуто підрозділи 95-ї аеромобільної бригади, 79-ї аеромобільної бригади, 74-го розвідувального батальйону, добровольчого батальйону «ОУН».

З другої половини листопада Донецький аеропорт та навколишні поселення обороняли бійці 90-го окремого аеромобільного батальйону 81-ї десантно-штурмової бригади, які завдяки своїм успіхам при знищенні бойовиків у першій половині грудня, зокрема російських спецпризначенців, стали відомими на весь світ. В січні 2015 року в обороні нового терміналу брали участь бійці 3-го батальйону 80-ї десантно-штурмової бригади.

Наприкінці вересня 2014 року українські захисники аеропорту стали відомими як «кіборги». Уперше їх так назвав сепаратист, який намагався пояснити причину того, що озброєні проросійські бойовики не можуть зломити запеклий опір оборонців аеропорту.

Слава героям!