30 січня в Музеї Гончара представлять проекти, присвячені Криму

29 Січня 2016 09:36
uk.wikipedia.org

uk.wikipedia.org

Програма:

16:00 — представлення проекту «Стежка» (агенція АртПоле, за участі Олі Михайлюк та Рустема Скібіна)

«Стежка»— ініціатива агенції АртПоле, покликана підтримувати постійний зв’язок із Кримом. Коли дискусії зайшли у глухий кут, художники знайшли вихід (точніше стежку) — взятися за фарби й створити візуальні нагадування про півострів у публічних просторах різних міст.

Відправною точкою стали кримськотатарські орнаменти у виконанні відомого кераміста Рустема Скібіна. Проект стартував влітку у Києві після того, як його підтримали на Спільнокошті. Орнаменти опрацьовував польський стріт-артист Артур Вабік.

Ідея вінницької  «Стежки» постала з творів Михайла Коцюбинського, написаних тут сто років тому. Питання, над якими розмірковував письменник — земля, традиції, взаємодія з людьми іншої віри — набуваючи нових сенсів, зараз залишаються такими ж важливими. Запропонована Олею Михайлюк ідея надихнула Рустема, художницю Юлю Гушул та Лабораторію актуальної творчості на спільну роботу.

«Стежка» проявилася і в Приазов’ї, де мурал створив київський художник Андрій Гуренко. Навесні АртПоле планує продовжити «Стежку» — закінчити розписи у Бердянську й Вінниці та вирушити до інших міст. У найближчих планах — Чернівці, Львів, Варшава, а далі Мюнхен, Париж, Барселона, Лісабон…  Щоб обійти навколо світу, розповісти про Крим і повернутися на свій півострів.

17:00 — показ фільму «Кримські стежки» (реж. Вінсент Мун, Франція, за участі консультанта фільму Олександра Рибалка)

Режисер побував і в Україні, де зняв кілька відео з ДахаБрахою, одеськими музикантами, що співають на ідиш, і цілу серію про Крим. Сюжети з півострова склалися в повнометражний фільм — про традиційну музику народів Криму, музичний портрет дивовижної землі, де є місце пісням та мелодіям кримських татар, греків, болгар, вірменів, кримчаків. Фільм, знятий про музику тих, хто був депортований у часи Другої Світової й повернувся, зараз набуває нового звучання.

Вінсент Мун використовує форму «партизанського» стилю — імпровізаційну зйомку в незвичайній обстановці. З 2009-го Вінсент Мун живе в дорозі: експериментуючи з польовими записами, він працює самостійно, здійснюючи свої проекти без залучення грошей, тим самим переглядаючи закони кіноіндустрії.

Адреса: Музей Івана Гончара, вул. Лаврська, 19

Вхід вільний.

Джерело: Вечірній Київ