Банан – це фрукт чи ягода? Корисні властивості банана

27 Січня 2016 15:04

banana

Ми звикли вважати, що банан це фрукт. В дитинстві ми всі бачили в мультфільмах, що банани ростуть на пальмах як кокоси. Багато хто задається питанням “Банан – це фрукт чи ягода?” “Кущ” банана в середньому 4-5 метрів у висоту в залежності від сорту. Тому його дуже легко сплутати з деревом. Насправді, якщо дивитися з наукової точки зору, то кущ банана це трава. Кожен рік стебло цієї рослини відмирає а коріння з допомогою відростків пересувається в бік більш родючого ґрунту. А раз банановий кущ це трава, значить і ростуть на ньому тільки ягоди.

На території нашої країни банани не ростуть. Але не дивлячись на це купити їх можна круглий рік практично в будь-якому продуктовому магазині. Коштують вони не дорого. При цьому в бананах міститься величезна кількість різних корисних для організму речовин, і вони володіють безліччю корисних властивостей. Давайте розглянемо, в чому основні корисні властивості банана.

РЕЧОВИНИ, ЩО МІСТЯТЬСЯ В БАНАНАХ

· Залізо сприяє кисневому обміну в організмі.

· Калій. Цей мікроелемент регулює обмін рідини в організмі. Сприяє поліпшенню діяльності нервової системи. Так само калій необхідний для скорочення м’язів. І при великих силових навантажень прискорює їх відновлення .

· Магній допомагає від закрепів. Допомагає серцю нормально працювати. Нормалізує сон.

· Натрій необхідний для росту організму. Бере участь у скороченні м’язової тканини. Бере участь в перенесенні різних речовин в організмі, наприклад, цукру в крові.

· Фтор в організмі бере участь в утворенні кісткової тканини і зубної емалі. Від Фтору залежить стан нашого скелета і його міцність.

· Кальцій, як і фтор, відповідає за міцність наших кісток. Так само кальцій впливає на роботу м’язової тканини.

· Крохмаль сприятливо впливає на слизову оболонку кишечника і шлунка.

· Пектин стабілізує обмін речовин в організмі. Так само пектин знижує рівень холестерину в крові.

Також у бананах містяться вітаміни групи B, PP, E, C. Вітаміни групи В допомагають впоратися зі стресами і безсонням. Покращують структуру волосся, і зменшують ламкість нігтів, що особливо корисно для жінок. Вітамін С є сильним антиоксидантом, що уповільнює процес старіння.

Банани сприяють виробленню в організмі гормону серотоніну. Цей гормон ще часто називають «гормоном щастя». Він допомагає впоратися з депресією, поліпшити настрій.

Банан дуже сексуальний плід. Мало того, що він має фалличну форму. Доведено, що банани є афродизіаком. Тобто викликають сексуальний потяг. Крім цього в бананах міститься триптофан, який відновлює чоловічу статеву функцію.

КОМУ КОРИСНІ БАНАНИ?

Вчені довели, що в бананах міститься сполука відома як інгібітор протеази. Вона корисна людям, які страждають виразкою шлунка. Ця речовина бореться з шкідливими бактеріями, що викликають виразку.

Якщо ви кидаєте палити, то вам дуже корисно їсти банани. В них міститься вітаміни В6 і В12, які допомагають організму легше перенести зниження рівня нікотину.

Особливо корисні банани людям займаються спортом, так як у бананах є велика кількість вуглеводів і речовин, що сприяють росту м’язів. Ці речовини так само збільшують загальну витривалість організму.

Шкірка банана допомагає від сверблячки при укусі комах, якщо нею потерти місце укусу.

Якщо ви хочете набрати вагу, то в цьому вам можуть допомогти банани. Встановлено, що особливе зростання маси тіла дає поєднання банана з молоком.

КОМУ ШКІДЛИВІ БАНАНИ?

Не дивлячись на величезну кількість позитивних властивостей бананів. Деяким людям не рекомендується вживати ці плоди у великих кількостях.

Особам, які перенесли інфаркт, інсульт, які страждають варикозним розширенням вен, вживати банан не рекомендується, так як речовини, що містяться в бананах збільшує в’язкість крові.

Банани дуже калорійні. У стиглому банані міститься від 70 до 150 кілокалорій. З цього, якщо ви бажаєте скинути вагу, вам необхідно обмежити вживання бананів одним двома штуками в день.