Депутатам пропонують ратифікувати норми щодо реєстру викидів

15 Січня 2016 15:50
www.glavport.net

www.glavport.net

На розгляд парламенту винесена ініціатива стосовно ратифікації протоколу про реєстри викидів і перенесення забруднювачів. Такий реєстр є екологічною базою даних, яка містить опис потенційно небезпечних хімічних речовин та/або забруднювачів, які викидають в атмосферу, скидають у воду та ґрунт і транспортують з території підприємств для обробки та утилізації.

Відповідний законопроект №0078 на днях зареєстрував Президент України Петро Порошенко, повідомляє Закон  Бізнес.

Зауважимо, Протокол учинений 21 травня 2003 року у м.Києві та набирає чинності для України на дев’яностий день з дати здачі на зберігання її ратифікаційної грамоти.

Кожна сторона відповідно до протоколу створює національний реєстр викидів і перенесення забруднювачів, який:

– містить дані про дифузні джерела;

– за необхідності ведеться окремо для конкретних забруднювачів або відходів;

– охоплює різні компоненти навколишнього середовища, розрізняючи викиди у повітря, землю та воду;

– ґрунтується на обов’язковій звітності, яка подається на періодичній основі;

Передбачається, що участь в розробці та модифікації реєстру також бере громадськість.

Ратифікація протоколу необхідна для створення єдиної уніфікованої електронної системи доступу до інформації про дозволи, звіти, матеріали перевірок у сфері довкілля для органів влади та громадськості з метою надання доступу кожному громадянину до такої інформації. Система включатиме дозволи, звіти, матеріали перевірок у сфері охорони довкілля та надасть можливість подавати документи на отримання дозволів в електронній формі, а також дозволить оперувати комплексом системної інформації для прийняття екологічно значущих рішень.

Як відзначається в пояснювальній записці, створення і впровадженняреєстру допоможе відслідковувати частку викидів небезпечних речовин і забруднювачів у часі і просторі та аналізувати відповідні процеси.

Очікується також, що реєстр дасть змогу попередити забруднення і знизити навантаження з проведення моніторингу та контрольно-наглядових заходів. Його дані використовуватимуть в оцінці ризиків для здоров’я людини і навколишнього середовища у моделюванні викидів і наступного забруднення.