Коаліційні незгоди спричинять або відставку Яценюка, або розпад коаліції – політолог

25 Січня 2016 14:25
ru.slovoidilo.ua

ru.slovoidilo.ua

Парламентська коаліція не голосуватиме у повному складі за зміни до Конституції в частині децентралізації, що спричинить або відставку Яценюка, або розпад коаліції.

« Вже всім відомо, що зміни до Конституції «протягуватимуть» шляхом підкупу та обіцянок підтримки бізнесу ти депутатів, які не входять до парламентської коаліції. І хоча наразі питання конституційних змін поставлене в залежність від ситуації на Сході та Мінських угод, перемовний процес за депутатський «одобрямс» продовжуватиметься», – вважає політолог, експерт з місцевого самоврядування Олександр Федоренко.

За словами політолога, фракції «Самопоміч» та «Батьківщини» «гратимуть» на власній опозиційності до пропрезидентської більшості та відставці прем’єр-міністра та уряду. З огляду на це, коаліційні опозиціонери намагатимуться широко інформувати громадськість про корупційні схеми та домовленості між тими, кому необхідні конституційні зміни та тими, хто погодиться їх підтримати.

«Розгойдування коаліційного човна принесе пристойні політичні дивіденди. «Брудна білизна» одних народних обранців спричинить зростання рейтингу інших. За умов неконституційності ініційованого Яценюком референдуму та невдоволенням роботою його міністрів, українське суспільство може отримати або нового прем’єра, або вибори » – зауважує Федоренко.

31 серпня 2015 р народні депутати 265 голосами в першому читанні ухвалили зміни до Конституції в частині децентралізації. Для ухвалення проекту змін до Конституції в другому читанні необхідно конституційну більшість голосів народних депутатів – не менше як 300.
Нагадаємо, 20 січня народні депутати вирішили пригальмувати процес прийняття поправок до Конституції: до Конституційного суду надійшло подання від 51 народного депутата з вимогою розтлумачити голосування щодо змін до Конституції в частині децентралізації.
В той же час, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк виступає за проведення референдуму щодо Конституції України.