Менше спати і не нашкодити здоров’ю допоможуть “розумні” девайси

26 Січня 2016 09:59
ogo.ua

ogo.ua

Сучасна людина витрачає приблизно третину життя на сон. Але деякі вчені вважають, що цей час без шкоди для здоров’я можна скоротити, використовуючи “розумні” технології, пише weua.biz. Все, що необхідно, – собі максимально комфортний і глибокий сон за мінімальний період. Розробки, які дозволяють це зробити, вже є, відзначають експерти.

Дослідження професора Девіда Семсона (David Samson) з американського Університету Дьюка (Duke University), в ході якого він вивчив 21 вид приматів, показало, що людині потрібно майже в два рази менше сну, ніж більшості мавп – близько 7 годин за ніч. Для порівняння, лемури сплять 14-17 годин, а шимпанзе – близько 11,5 годин. Причина в тому, що в ході еволюції ми відмовилися від сну на деревах, вважає вчений. Сон на землі, біля багаття, а пізніше – в зручних ліжках дозволив нам ефективніше відпочивати в комфортній і спокійній обстановці, не турбуючись про можливий напад нічних хижаків. Технології дозволяють просунути цей процес ще далі.

… …

Доктор Радж Дасгупта (Raj Dasgupta) з Інституту етики та нових технологій (Institute for Ethics and Emerging Technologies) пророкує, що до 2055 року ми будемо потребувати лише в 5 годин сну щоночі. До цього все йде вже зараз. Наприклад, сучасні американці сплять в середньому на годину менше, ніж 40 років тому.

Свою лепту в процес реорганізації сну намагаються внести і виробники носимих пристроїв. Так, простирадло, розроблена компанією Nyx Devices, використовує тканину з вбудованими електронними компонентами, які відстежують кількість і якість сну людини. Інтегрований в неї мікрочіп визначає поточну фазу сну. До виходу на ринок готуються і більш просунуті набори постільної білизни, які зможуть відстежувати дихання, пульс, кров’яний тиск сплячого.

Інший метод оптимізації сну – датчики циклу. Ці пристрої стежать за диханням і рухами людини і будять її під час фази поверхневого сну, прокинувшись під час якої вона буде почувати себе максимально свіжою.

Рано чи пізно зміняться і ліжка, на яких ми спимо. На зміну звичним кушеткам і матрацам прийдуть закриті сферичні капсули, які будуть автоматично регулювати освітлення, температуру і навколишні звуки, щоб поліпшити якість сну людини, як повідомляє innogest.ru.

Зараз на ринку вже є приклади подібних технологій. Наприклад, Tranquility Pod від MetroNaps. Ця капсула у формі яйця оснащена водяним матрацом, системою LED-освітлення з 50 світлодіодних лампочок, клімат-контролем і навіть датчиком вимірювання пульсу. Яскравість лампочок автоматично змінюється залежно від частоти серцевого ритму сплячого. За словами розробника, проведені дослідження показали, що 20-хвилинний сон в такій капсулі істотно підвищував продуктивність учасників експерименту. Наприклад, рівень концентрації уваги виростав на 30%.

Більш швидкий і ефективний сон дасть більше часу для роботи і розваг, відзначають дослідники. Проте слід бути обережними і все ж більше прислухатися до власного тіла, а не електронних приладів, попереджає доктор Радж Дасгупта.