Експерти з правильного харчування назвали продукти, які допоможуть зберегти молодість головного мозку і ясність розуму.
За словами фахівців, певні продукти, особливо багаті на антиоксиданти, здатні запобігти слабоумство і поліпшити стан мозку, пише AOL. Кращим вибором стануть кольорові фрукти і овочі, а також продукти, що містять мононенасичені жири.
1. Чорниця
Ягода містить достатню кількість антиоксидантів, щоб запобігти окислювальному стресу головного мозку. Крім того, наголошується, що чорниця сприяє поліпшенню моторики і пам’яті.
2. Цитрусові
Вчені радять щодня вживати грейпфрути, лимони чи апельсини в невеликих кількостях, оскільки вони містять особливі мікроелементи, які перешкоджають погіршенню пам’яті, розумової працездатності та інших когнітивних функцій.
3. Горіхи
Незважаючи на те, що всі горіхи корисні для мозку, експерти виділяють саме мигдаль і волоські горіхи. В них міститься велика кількість вітаміну Е, мононенасичених жирів та інших корисних мікроелементів, які покращують комунікацію клітин головного мозку.
4. Риба
Лосось, сардини, анчоуси і озерна форель містять найбільшу кількість жирних кислот Омега-3, які запобігають запальним процесам в організмі, особливо в головному мозку.
5. Авокадо
Авокадо містить мононенасичені жири і лютеїн, які мінімізують ризик розвитку хвороби Альцгеймера, а також сприяють поліпшенню когнітивних функцій.
6. Кава
Через високий вміст антиоксидантів, кава знижує ризик розвитку слабоумства.
7. Грецький йогурт
Вітаміни і мінерали, що містяться в грецькому йогурті, допомагають зняти стрес і зарядити організм енергією. Пробіотики, в свою чергу, запобігають зниженню когнітивних функцій і втрати пам’яті.
8. Яйця
Яйця містять мікроелементи, що покращують комунікацію між клітинами, а також – пам’ять.
9. Цільнозернові продукти
Вівсянка, ячмінь і лутига містять складні вуглеводи, й інші мікроелементи, які допомагають живити мозок, а також знижують ризик розвитку інсульту і недоумства.