Надмірна кількість вітамінів загрожує наслідками, аж до появи раку

23 Січня 2016 15:34
charivne.info

charivne.info

Відмова від синтетичних вітамінів — один з головних трендів сучасної медицини. Вітаміни варто отримувати з натуральних продуктів харчування, переконані лікарі. Але немає правил без винятків.

«Досить витрачати гроші на вітаміни і мінерали в таблетках — в цьому немає ніякого сенсу», – з таким категоричним твердженням в редакторській колонці вийшов один з недавніх номерів авторитетного журналу Annals of Internal Medicine.

Номер був повністю присвячений ряду досліджень, які показували, як мало сумнівів залишається у медиків у тому, що синтетичні вітаміни не приносять користі.

Зокрема, великим розчаруванням для шанувальників тотальної вітамінізації є дослідження, які показали, що регулярний прийом мультивітамінів не впливає на ризик виникнення серцево-судинних захворювань, а антиоксиданти не перешкоджають розвитку онкологічних захворювань.

До того ж, численні дослідження останнього десятиліття одне за іншим забивають цвяхи в кришку труни популярної теорії про те, що вітамін С запобігає застуді. А між тим саме ця теорія нобелівського лауреата Лайнуса Поулінга стала в 1970-х відправною точкою у розвитку теорії про користь прийому синтетичних вітамінів.

Поулинг і його прихильники стверджували, що вітамін С та інші вітаміни і мінерали несуть величезну користь, яка безпосередньо пов’язана з обсягами, в яких надходять в людський організм. Поулинг вважав, що пересічний громадянин не в змозі отримати достатню кількість вітамінів зі звичайних продуктів харчування. Його теорія була прийнята на ура фармацевтичними компаніями, які за лічені роки освоїли виробництво мультивітамінних комплексів.

Більшість сучасних досліджень показує, що ці теорії помилкові. Надлишок вітамінів не має позитивних наслідків для здоров’я.

І навіть навпаки, у багатьох випадках (наприклад, вітаміни А, С і Е) надмірна кількість вітамінів загрожує наслідками, аж до появи раку.

Для тих, хто все ж звик приймати мультивітаміни, деякою розрадою може служити той факт, що певні вітамінм все ж варто вживати додатково.

Низка великих досліджень показує, що найбільш справедливо це твердження для вітаміну D. Зокрема, два незалежних один від одного масштабних дослідження — американський та китайський — показали, що щоденний прийом вітаміну D в харчових добавках знижує ризик передчасної смертності. Простіше кажучи, ті, хто приймає вітамін D, живуть довше.

Цинк також варто приймати додатково, оскільки дослідники в останні роки все частіше відзначають, що цей мінерал за ступенем корисного впливу на організм перевершує вітамін С. Зокрема, дослідження показують, що цинк істотно скорочує ризик простудних захворювань, а в разі якщо людина все ж захворіла, прийом цинку може скоротити час хвороби і полегшити її перебіг, послаблюючи симптоми. Вся справа в унікальній здатності цинку протистояти розмноженню риновірусів, які передають застуду.

Фолієва кислота — ще один вітамін, прийом якого в добавках виправданий. Фолієва кислота незамінна для запобігання ускладнень при вагітності і попередження вроджених дефектів у немовлят. Однак, як зазначають дослідники, позитивний ефект обмежений в часі. Прийом фолієвої кислоти протягом тривалого часу і без прив’язки до вагітності не виправданий, оскільки також загрожує ускладненнями.

Багато досліджень виправдовують також прийом в таблетках вітаміну B3, відомого також як ніацин.

Медики з’ясували, що ніацин володіє майже чудодійним ефектом на рівень холестерину в крові, а також дуже корисний при діабеті і хвороби Альцгеймера. Згідно одному великому дослідженню, ніацин також може істотно знижувати ризик інфаркту у тих, хто страждає різними захворюваннями серцево-судинної системи.

Інтерес у медиків викликає і вітамін К2. Він міститься в молочних продуктах та деяких видах м’яса, однак, більшість людей не отримує його в достатньому обсязі з продуктів харчування. Одне недавнє дослідження показало, що регулярний прийом цього вітаміну пов’язаний зі зниженням ризику виникнення раку простати. Згідно з іншим дослідженням, регулярний прийом вітаміну К2 є відмінним методом попередження остеопорозу (захворювання, знижує щільність кісток), особливо у людей старших за 50 років.

Джерело: http://nv.ua