Ожеледь: якщо правильно підготуватися, можна уникнути травм

20 Січня 2016 16:14
wallpaperswide.com

wallpaperswide.com

Взимку від падінь на слизькій дорозі ніхто не застрахований. Та якщо правильно підготуватися, можна уникнути травм.

Правила безпеки в ожеледь включають в себе три пункти: як одягтися і взутися, як йти, як правильно падати.

Безпечний одяг та взуття в ожеледь

Взуття має бути на стійкій підошві, без підборів та танкетки, і зручне. Ваші ноги будуть стійкіше на льоду, якщо площа підошви буде більша. Опора йде на передню частину стопи, і це збільшує навантаження на ноги. Травма колінного суглоба в ожеледь може статися навіть без падіння: просто спрацює напруга і неправильне розподіл тиску на суглобові поверхні.

Сапожки Уггі та валянки не підійдуть для ожеледиці: взуття має добре фіксувати гомілковостопний суглоб, щоб не стався вивих.

Одяг повинен бути в міру легкий, і не закривати огляд простору під ногами. Довгі шуби і пальто краще замінити пуховиком або комбінезоном.

Правила пересування в ожеледь

Ноги повинні бути трохи зігнуті в колінах і мати можливість пружинити. Робити кроки в півтора рази ширшими від своїх звичних. І намагатися ставати відразу на всю стопу.

Руки повинні бути вільні. Тому, щоб не доводилося тримати руки в кишенях, варто одягати теплі рукавиці. Краще носити рюкзак замість сумки.

Не треба триматися за руки. Ви потягнете людину за собою. При цьому ви обидва не будете мати достатньо можливості запобігти невдалому падінні, і підвищується ймовірність перелому ніг.

Можна тримати за руку дитину або літню людину, якщо ви сильніші і більші.

Правила безпечного падіння в ожеледицю

Найбільш небезпечна травма для людини старше 60 років – перелом шийки стегна.

Коли ви втрачаєте рівновагу, то широко розставлені руки і ноги можуть постраждати в першу чергу. Постарайтеся згрупуватися, зменшити висоту падіння: присядьте (зігніть ноги), округлите спину.

Якщо ви падаєте вперед – виставите напівзігнуті руки навпроти особи. При падінні на прямі руки може відбутися перелом передпліччя, вивих плеча або ліктя.

При падінні в сторону не підставляйте лікоть, а падайте на бік, виводячи руку вперед.

Падіння на спину найбільш небезпечно: тут може статися струс мозку і втрата свідомості.

У випадку падіння назад округлите спину, і максимально притисніть підборіддя до грудей. Так ви уникнете удару головою, і травми будуть незначними.

Джерело: http://gazeta.ua