Персональна виставка Ярослава Ясенєва «Любов земна й небесна»

18 Січня 2016 12:59
avs-572x387
Дата події:19 січня – 6 лютого 2016
Місце події:Галерея «АВС-арт» (м. Київ, Андріївський узвіз, 2-Б)
Більше про подію:Виставка Ярослава Ясенєва «Любов земна й небесна» в галереї «АВС-арт» засвідчує талановитого художника, творчість якого спрямована на пошук філософських смислів. За сучасною зображальною формою криється прагнення збагнути таїну буття. Хоч би яким було земне (профанне) тяжіння, людина прагне висот (сакрального), і любов та мистецтво в цьому разі співмірні космосу.

Для Ярослава Ясенєва alma mater стала Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури. У творчості молодого художника, котрий віддав належне класичним пейзажу та натюрморту, помітне тяжіння до урбанізму, тож для його робіт попередніх років джерелом інспірацій стало міське середовище, його субкультура.

Мистець рухається далі, обираючи нові теми й залишаючись вірним великоформатним полотнам. Водночас у деяких фігуративних конструктах автора потрактування простору і зміст мають, швидше, абстракціоністичний характер.

Висота, обшир, безмежжя – цей образний вихід художника у відкритий космос почався з 2013-го роботами «Стихія неба» й «Повітряний елемент». Потому – атмосфера, навколоземний та міжпланетний простори, космічні апарати в холодному зоряному світінні, мерехтливі лики туманностей. Таке астрономічне спрямування можна було б назвати реалістичним, коли б орбітальні супутники, зображені автором, не називалися «Адам» та «Єва», коли б у роботи не вводилися репліки з Дюрера та Боттічеллі. Космічне мистецтво Ярослава Ясенєва торкається теми, не менш безмежної, аніж всесвіт, – це любов. І репродукція Тиціана, що покриває половину орбітальної станції, – не просто концептуальні вправи з нашарування сенсів, а авторове питання до глядача про сутність мистецтва.

Лінія Армстронга – початок космосу для людського організму. А звідки він починається для людської душі, – чи не з лінії любові й мистецтва?..

«Космос, як і любов, безмежний та невiдомий. Простори космосу нiким не вивченi, як i любов. Картина Тиціана «Amor sacro e Amor profano», яку я цитую у своїй роботі, містить багато загадок, як i безмежжя за картиною. Коли Тиціан писав її, то був закоханий, – я теж закоханий, тому й відчув усе те, що він хотів передати. Я поєднав минуле й сучасне, такi рiзнi, але, разом із тим, схожi простори в одну тему».
Ярослав Ясенєв

Про автора

Народився 1993 року в Києві. Навчався в Державній художній середній школі ім.Т.Шевченка (2008—2011). Із 2011 р. навчається в Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури. Учасник численних групових виставок в Україні й за кордоном.

Живе і працює в Києві.

Відкриття виставки – 19 січня 2016 о 18 годині.

Виставка працює з 19 січня по 6 лютого 2016 з 11:00 до 19:00 щодня, крім неділі та понеділка. Вхід вільний.

Контактний телефон: +380 (44) 425 90 90. E-mail: avs_art@i.ua. Сайт: www.avsart.com.ua.

Сторінка у Фейсбуці: www.facebook.com/avsart.gallery