Що змінилося після Януковича, якщо киян «втиху» лишили виборів? – експерт

28 Січня 2016 09:59
dpsu.gov.ua

dpsu.gov.ua

Відтермінування виборів депутатів київських районних рад, які мали відбутися 27 березня, на основі рішення Окружного адмінсуду є зрадою столичної громади і ознакою роботи старого суддівського механізму часів Януковича. Так вважає політолог, експерт з місцевого самоврядування Олександр Федоренко, коментуючи інформацію про рішення Окружного адміністративного суду Києва за позовом ГО «Наждак».

«Киян знову намагаються, попри всі свої перевиборні обіцянки, позбавити права обирати собі владу в районах . Якщо за Януковича «разводили как котят» – грубо і нахабно, то зараз тими ж методами «розводять» українців дешево і красиво. Очевидним є факт замовлення Банковою даного рішення – влада не збирається ділитися повноваженнями та збільшувати вплив громадськості  на місто», – заявляє експерт.

Олександр Федоренко називає три головні причини зриву перших виборів до райрад у Києві. Перша – це небажання ділити владу в Києві. За словами експерта, нинішня влада попри гучні заяви про демократію, не збирається втрачати монополію в Києві.

«Поки що Кличко працює зі своїми людьми на посадах голів районів. І результати не дуже надихають киян. Що буде з мером, коли райони представлятимуть неконтрольовані ним чи Банковою райради, не важко уявити», – пояснює експерт.

Другою причиною Олександр Федоренко називає непереконливий рейтинг провладних сил та їх побоювання через політичні розбіжності фронтменів парламентської коаліції не створити більшість у новостворених органах місцевого самоврядування.

«Рейтинг не дозволить завести до райради необхідну кількість депутатів, виникне необхідність домовлятися з опонентами. Все це створює невпевненість в обранні «свого» голови району. Згідно чинного законодавства, керівництво районом здійснюватиме обраний депутатами райради голова, якого Президент зобов’язаний призначити на посаду голови районної державної адміністрації. В результаті, «підрив» царювання Кличка» – вважає експерт.

Третьою причиною експерт з місцевого самоврядування вважає ймовірні перевибори до Верховної Ради, які можуть відбутися восени. Відтак, на думку Олександра Федоренка, партії готуються до повного реваншу в стінах Парламенту, і розчаровувати виборців наразі не в їх планах.

«Якщо дійсно коаліція розпадеться, а все до того йде, партії відразу стартуватимуть до виборів. Обіцянки, тарифи, гречка, медичні огляди та концерти – увесь стандартний набір. Проте, Київ – це головний політичний майданчик, і маючи вплив на бюджетників, комунальні підприємства, підприємців, певні партійні структури вже мають карт-бланш» – говорить політолог.

На переконання Федоренка, зрив київських виборів до райрад через суд збільшить напругу в суспільстві та невдоволення псевдо реформами: влада начебто “нова”, вже другий рік “живемо по-новому”, а методи такі ж, як і у “попередників”: замовні позови та “ручні” суди.

«Єдине чим відрізняється теперішня влада від “злочинної минулої” це вмінням працювати в фейсбуці. Рівень життя падає, як курс гривні, корупція залишилися на тому ж рівні, якщо (за різними оцінками) не зросла, “проффесіонали-чиновники”, які масово всіх підлеглих записували до партії регіонів та гнали на антимайдан працюють і далі (деякі навіть пішли на підвищення), одіозні представники команди Черновецького тепер найближчі соратники і опора Президента, уряд в країні інакше, як “антинародним”, українці не називають. Невже доля попередників не лякає чинних можновладців?» – вважає політолог.