В Україні набуло чинності ембарго на ввезення російських продуктів і товарів

10 Січня 2016 16:17

05

Набуло чинності розпорядження Кабміну №1147 від 30 грудня, яким вводиться ембарго на російські продукти і товари. Нагадаємо, у розпорядженні 10 січня зазначено як дата вступу в силу, пише 112 ua.

Обмеження введені до 5 серпня 2016 року. До переліку заборонених для ввезення продуктів входять м’ясо, чай, кава, кондитерські вироби, спиртні напої і сигарети.

Нагадаємо, що 16 грудня президент Росії Володимир Путін підписав указ про припинення з 1 січня 2016 року договору про зону вільної торгівлі щодо України. У документі йшлося, що це рішення пояснюється “винятковими обставинами, що зачіпають інтереси й економічну безпеку Росії”. У списку країн, щодо яких Росією введено продуктове ембарго, крім України також Албанія, Чорногорія, Ісландія, Ліхтенштейн.

При цьому щодо України були передбачені особливі умови введення ембарго, воно повинно було вступити в силу в разі запуску Києвом економічної асоціації з Євросоюзом, “але не пізніше 1 січня 2016 року”. ЗВТ між Україною та ЄС почала діяти з 1 січня 2016 року.

Україна ввела заборону на російські товари у відповідь на недружні дії з боку РФ, а також має намір оскаржувати російське ембарго в рамках СОТ і міжнародного законодавства.