Вчені: смажені овочі корисніші варених

23 Січня 2016 14:30

Смажити овочі на оливковій олії корисніше, ніж варити

© Pixabay

Вчені з Гранадского університету в ході свого нового дослідження довели, що смажені овочі корисніші варених.

За даними іспанських дослідників, смажити овочі на оливковій олії корисніше, ніж варити, пише Independent. Вони встановили, що при смаженні антиоксидантні властивості овочів посилюються і захищають від розвитку таких небезпечних захворювань, як рак, діабет і втрата зору.

В ході експерименту, результати якого були опубліковані в науковому журналі Food Chemistry, фахівці приготували 120 грам картоплі, гарбуза, томатів і баклажанів, використовуючи різні методи. Вчені смажили, варили і тушкували овочі, а потім досліджували їх властивості після приготування.

Результати показали, що смаження збільшує кількість фенольних сполук в овочах, які допомагають запобігти розвитку онкологічних захворювань та діабету. Таким чином, при смаженні на оливковій олії без додавання води овочі виходять найкориснішими.

Фахівці відзначають, що олія не лише зберігає ті антиоксиданти, які присутні в сирих овочах, але і в процесі смаження додає свої. При приготуванні овочів з використанням води такого ефекту не спостерігається.

«Таким чином, ми можемо підтвердити, що смаження є найкращим способом приготування їжі, який дозволяє отримати корисні властивості овочів в максимальній кількості і навіть збільшити їх», – говорить автор дослідження, професор Христина Саманиего Санчес.

Джерело:НВ STYLE