ВР схвалила Закон щодо військової продукції

26 Січня 2016 13:10
kiev.unian.net

kiev.unian.net

Депутати погодились запровадити кримінальну відповідальність за порушення службовою особою законодавства у сфері підтвердження відповідності, виготовлення, виробництва, реалізації, придбання продукції, робіт або послуг оборонного призначення, або продукції речового, матеріально-технічного забезпечення для Збройних сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, всупереч технічних регламентів у військовій сфері.

Відповідний Закон (законопроект №1793) про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України сьогодні було прийнято з президентськими правками, інформує ЗіБ.

Закон доповнює КК ст.114-2, відповідно до якої вище вказані діяння службової особи щодо порушення законодавства караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років.

Якщо такі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або вчинені службовою особою, яка займає відповідальне чи особливо відповідальне становище, або, якщо вони призвели до заподіяння матеріальної шкоди, якщо вона у 10 000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, зриву виконання військовим підрозділом (частиною, кораблем) оперативного (бойового) завдання або тяжких тілесних ушкоджень, загибелі людей або інших тяжких наслідків, то винним грозить позбавлення волі на строк від восьми до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Досудовим розслідуванням таких злочинів займатимуться слідчі органів безпеки.

Зауваження Президента стосувались набрання чинності документом. Відповідно тепер Закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування, крім п. 2, який набирає чинності з дня опублікування цього Закону. П.2 передбачає, що Кабмін протягом місяця вжити заходів щодо вдосконалення національної системи стандартизації продукції оборонного призначення, а також продукції речового, матеріально-технічного забезпечення для військових формувань.