Як заощаджувати не тільки воду, але й гроші

14 Січня 2016 12:51
Про те, що до води потрібно ставитися дбайливо знають всі, але не всі розуміють, як саме її краще берегти. Пропонуємо кілька порад, які допоможуть досить ефективно заощаджувати не тільки воду, але й гроші.

фото: fotofact.in.ua

фото: fotofact.in.ua

1. Встановіть лічильники гарячого і холодного водопостачання. Якщо в будинку немає ні загальнобудинкового, ні індивідуальних лічильників, при розрахунку води для мешканців діє зрівняльний принцип: всі мешканці платять однаково згідно з чинними тарифами. Норми водоспоживання складають в середньому 350 літрів на добу.

2. Полагодьте або замініть несправну сантехніку та крани. Протікає унітаз – це майже 72 000 літрів на рік марно витраченої води. Підтікає кран – до 200 літрів на добу і близько 6000 літрів на місяць.

3. Завжди щільно закривайте кран. З крана, який капає, витікає 24 літри води на добу.

4. Віддавайте перевагу душу, а не прийому ванни. Приймаючи душ протягом 5 хвилин, ви витрачаєте максимум 100 літрів води. А для того, щоб наповнити ванну, необхідно води в два рази більше – 200 літрів.

5. Застосовуйте економні насадки-розпилювачі для душу. Якщо ви з допомогою душа можете заповнити 5-літрову ємність за 25 секунд – отже, краще встановити насадку з меншими отворами, яка дозволить економити до 50% води. Ще один варіант економії – пристосування з вбудованим аератором, який збагачує струмінь повітрям. Вона дозволяє обмежити витрати води в три рази без втрати обсягу та якості струменю.

6. Купуйте економічну сантехніку-унітаз із двома режимами зливу. Унітаз із двома режимами зливу (повним і економним) економить приблизно 15 літрів води в день для сім’ї з 3 чоловік. Ще одна порада: серветки і туалетний папір викидайте у смітник, а не в унітаз. На змив буде йти набагато менше води.

7. Закривайте кран, коли чистите зуби. Для того, щоб прополоскати рот, наберіть склянку води. Таким чином, ви заощадите до 45 літрів води – саме стільки піде в каналізацію через відкритий кран за 3 хвилини.

8. Під час миття посуду не тримайте кран постійно відкритим. Очищати тарілки і мити їх миючим засобом можна і з закритим краном, а під проточною водою – лише споліскувати. Таким чином, замість 10 хвилин кран буде відкритий тільки 3-4 хвилини. Економія складає приблизно 100 літрів. До речі: не перестарайтеся з миючим засобом; надмірне його вживання збільшує час ополіскування посуду і залишає ризик того, що його не вдасться змити цілком.

9.  Не мийте овочі та фрукти під проточною водою. Користуйтеся для миття продуктів мискою. Цей спосіб дозволяє ефективно очищати плоди від піску і бруду. Для наповнення однієї великої каструлі або миски вам знадобиться всього 3 літри води, у той час як при проточному митті фруктів щохвилини ви використовуєте 15 літрів води. Також не варто розморожувати продукти під струменем води.

10. Приймайте душ на одну-дві хвилини швидше. Приймаючи душ швидше, аніж зазвичай, протягом місяця ви зможете заощадити до 500 літрів води. Можна, наприклад, поставити пісню на 2-3 хвилини і знати, що до її завершення ви маєте закінчити водні процедури.

Джерело: zyma.in.uа, tvoemisto.tv