За 2014 та 2015 роки з’явилося 117 нових політсил

25 Січня 2016 12:38
7days-ua.com

7days-ua.com

Минулий 2015 рік став рекордним за кількістю зареєстрованих партій, у середньому нову політсилу реєстрували щочотири дні. Таку статистику оприлюднили у Комітеті виборців України (КВУ) під час міжнародної конференції «Виборча реформа та структуризація політичного простору в Україні».

Загалом у 2015 році в Україні зареєстрували 79 партій, а роком раніше – 38.

«В цілому ж за два останні роки зареєстровано більше партій, ніж за 10 попередніх. До цього найбільше політичних партій було створено у 2005 році – 24. Загалом в Україні зареєстровано 316 політичних партій», – повідомили у КВУ.

При цьому менше половини зі створених у 2015 році політсил висунули кандидатів на місцевих виборах, які відбулися 25 жовтня, – 22 з 50 зареєстрованих на той час.

«Фактично ми отримали абсурдну ситуацію, коли кожних чотири дні, включно з вихідними, в Україні реєструвалася нова політична сила. Це не лише підриває довіру суспільства до політичних партій, але і до представницьких органів влади», – зазначив гендиректор КВУ Олексій Кошель.

За його словами, головними причинами зростання кількості політичних партій є перетворення реєстрації на різновид бізнесу. Він полягає у торгівлі пакетами реєстраційних документів партій та місцями у виборчих комісіях. Водночас поява великої кількості нових партій можлива через спрощений механізм реєстрації політичних сил. Наразі Закон «Про політичні партії» вимагає зібрати лише 10 тис. підписів громадян на підтримку рішення про створення політичної сили. У той же час, на думку Кошеля, в Україні відсутній належний контроль держави за створенням партій.

Джерело:Тиждень.ua, Високий замок online