10 найбагатших виробників кондитерських продуктів у світі

17 Лютого 2016 10:44

Більшість людей не уявляють життя без шоколадок або цукерок. Завдяки такій прихильності до солодкого виробники кондитерських виробів стають найбагатшими серед представників харчової промисловості

Пропонуємо огляд найбагатших кондитерських компаній у світі

10. Компанія Lindt (Швейцарія): 3,15 мільярда доларів

2

За легендою, в 1879 році під час експерименту з перетворення твердого шоколаду в м’який, що тане в роті, змішувальна машина на фабриці Рудольфа Ліндта випадково залишилася включеною на вихідні. В результаті вийшов  шоколад з багатим вершковим смаком, з якого легко можна було формувати плитки, і який став надзвичайно популярним. В 1898 Ліндт продав акції компанії іншому швейцарському кондитерові, Рудольфу Спранглі, який за 1,5 мільйона золотих франків отримав право користуватися рецептурою, фабриками, торговою маркою Ліндт і продовжувати випускати традиційну продукцію. Завдяки вигідній угоді і співробітництва Линдт і Спранглі компанія стала найбагатшою в світі виробництва кондитерських виробів. Стан капіталу компанії на 2014 рік оцінюється в 3,15 мільярдів доларів.

9. Торгова марка Haribo (Німеччина): 3,18 мільярда доларів

3

У 1920 році німецький кондитер Ханс Рігель створив свою компанію, назва якої базується на акронімії, утвореній від імені творця і назви рідного міста: “НАns” – “RIgel” – “BOnn”. Вже через два роки Рігель розробив рецепт фруктових жувальних цукерок, на створення яких його надихнули дресировані ведмеді зі звичайного німецького цирку. «Танцюючий ведмедик» став символом компанії і формою цукерок, які нам відомі як “gummy bears” (желейні ведмедики).
Цукерки стали широко популярними і добре продавалися.

4

У 1925 році успіх компанії був підкріплений появою лакричних цукерок, а саме, паличок, на яких розумно красувався логотип компанії, і коліщаток, які діти особливо любили. У 1945 році Рігель вмирає і залишає виробництво своїй дружині Гертруді доти поки сини, Ганс і Поль, не повернуться до Німеччини в 1946 році з табору резервістів. У 1960 році символом компанії замість «Танцюючого ведмедика» стає «Золотий ведмедик». Сьогодні фірма є провідним кондитером в Німеччині, і її капітал в 2014 році оцінюють в 3,2 мільярда доларів.

8. Компанія Perfetti van Melle (Італія): 3,28 мільярда доларів

5

Компанія була заснована в Нідерландах в 1841 році Ісааком ван Мелле, місцевим пекарем з Брескенсу, і тільки в 1882 році вже син пекаря Авраам перетворив пекарню на кондитерську. Він не тільки модернізував, але і розширив виробництво в 1900 році. Протягом 30 років Авраам подорожував по світу, вивчав рецепти і експериментував. У результаті компанія постійно оновлювала свою продукцію, рецепти і технології. У 1932 році компанія випустила цукерки, які пізніше стали відомі як “Fruitela” і “Mentos” – найпопулярніші продукти фірми.

чупа чупс

У 1958 році іспанський кондитер Ерік Берн, чия сімейна компанія “Perfetti” була досить успішною, завдяки революційним технологіям презентував світу льодяники на паличці, які сьогодні відомі, як “Chupa Chups” (“chupa” з іспанської означає «смоктати»). Маловідомим є той факт, що логотип компанії розробив Сальвадор Далі. Дивно, але до них ніхто так і не здогадався помістити льодяник на паличку. У 2001 році обидві компанії злилися в одну, ставши найбільшим виробником цукерок в Європі. Прибуток компанії в 2014 склав 3,3 мільярда доларів.

7. Компанія Arcor (Аргентина): 3,7 мільярда доларів

7

Компанія була заснована в Кордові, Аргентина, групою друзів (Енріке Бризом і Маріо Сервесе) і братів (Фульвіо, Рензо і Еліо Пагані і Модесто, Пабло і Вінцент Маранзано) в 1951 році. Назва компанії – це акронім: Аргентина і Кордоба. Наприкінці 60-х років вона стала найбільшим виробником цукерок в Південній Америці і розширила свою діяльність, відкривши філії в Мексиці, США і Європі. Хоча компанія не така відома у світі, як у Латинській Америці, її продукція подобається споживачеві. Вона випускає цукерки, шоколад, морозиво, фруктові батончики і напої, які продаються в 60 країнах світу. Arcor вважається гігантом кондитерської промисловості, а її прибуток в 2014 році оцінюється в 3,7 мільярда доларів.

6. Компанія Hershey (США): 7,04 мільярдів доларів

8

У 1886 році в Ланкастері Мільтон Херші заснував компанію Lancaster Caramel Company. Експериментував Херші з шоколадом, він покривав їм свої карамельні цукерки, і після успішних проб в 1894 році з’явилася компанія Hershey Company. Пізніше Херші зайнявся какао і почав продавати стандартизований шоколад у твердих формах, який було легко робити в зручній формі для споживачів. У результаті з 1900 року плитка шоколаду від компанії Hershey стала такою ж популярною, як і традиційний американський яблучний пиріг.

9

У 1907 році компанія випустила шоколадки Hershey’s Kiss, дизайном форми і упаковки займався сам Мільтон Херші. У 1945 році Херші вмирає, але компанія продовжувала розширюватися, поглинувши компанію HB Reese Candy Company в 1963 році, творця кошичків з арахісовим маслом Reese’s Peanut Butter Cups. Такі відомі продукти, як шоколадні кульки Whoopers Malted Balls, трубочки Twizzlers, карамель Tastations, м’ятні шоколадні цукерки York Peppermint Patties, карамель Sweet Escapes і ароматизовані цукерочки Reese’s Pieces сьогодні належать найбільшої кондитерської компанії в США, прибуток якої в 2014 році склав 7,04 мільярдів доларів .

5. Компанія Ferrero SpA (Італія): 10,9 мільярда доларів

10

Шоколадна компанія була заснована Мікеле Ферреро в 1940 році в Альбі, який розширив батьківський бізнес, після колишнього простою. ДО 1946 року він зареєстрував компанію під назвою Ferrero SpA і розробив ідею такого продукту як шоколадна паста “pasta gianduja”. Це смачне шоколадно-вершкове масло з смаженими горіхами, яке з 1954 року називається Nutella.

11

У 1968 році компанія створює Kinder Chocolate, кубики шоколаду з начинкою з молочних вершків, як корисний для дітей продукт. А в 1974 році з’явилося відоме сьогодні шоколадне яйце з іграшкою-сюрпризом всередині, Kinder Surprise. Розкішні шоколадні цукерки Ferrero Rocher і Raffaello, популярний Tic Tac і чай з натуральним фруктовим ароматом принесли компанії 10,9 мільярдів доларів в 2014 році.

4. Концерн Meiji (Японія): 11,7 мільярда доларів

12

Компанія була заснована в Токіо в 1906 році, коли молочна фірма Meiji Dairy Company і цукрова фірма Meiji Sugar Company Ltd почали десятирічну співпрацю, в результаті чого в 1917 році на ринку Японії з’явилося згущене молоко. До 1924 року назва була змінена з Kyokuto Condensed Milk Co. Ltd на Meiji Seika Kaisha Ltd, а з часом компанії повернули її первісну назву, Meiji Dairy Corporation. Через два роки вона почала виробляти цукерки, сухе молоко, плитки молочного шоколаду, какао порошок, дитяче харчування, масло, пікантні закуски, напої, йогурти, маргарин і корисні напої для спортсменів.
Сьогодні компанія Meiji – це одна з найбільших корпорацій Японії у сфері виробництва харчових продуктів, яка в 2014 році заробила 11 мільярдів доларів.

3. Компанія Nestle (Швейцарія): 11,74 мільярда доларів

13

Навіть у відомому рекламному ролику компанія Nestle, титан харчової промисловості, не приховуючи своїх амбіцій, заявляє про те, що краще за всіх вміє отримати вигоду. У 1860-х роках швейцарський фармацевт Анрі Нестле, який працював над формулою збалансованого дитячого харчування, познайомився з молодим сусідом і кондитером Даніелем Пітером, який розробив технологію виробництва молочного сиру в шоколадній глазурі, уникаючи розвитку цвілі в продукті. Наприкінці 19 століття компанія Пітера була поглинена компанією Nestle.

14

Тим часом в Америці брати Чарльз і Джордж Пейдж в 1866 році заснували англо-швейцарську компанію з виробництва згущеного молока, Anglo-Swiss Condensed Milk Company. Через рік Нестле вдало завершив роботу над розробкою формули дитячого харчування на основі молока, цукру та пшеничного борошна, яку він назвав “farine lactee” або «молочний смак». Хоча Нестле продав компанію в 1875 році, його продукція склала серйозну конкуренцію братам Пейдж у сфері виробництва молочних продуктів харчування. У 1905 році обидві компанії злилися в одну, але лише в 1977 році вона стала називатися Nestle’s. Сьогодні вона виробляє найпопулярніші продукти, наприклад, згущене молоко Carnation, батончик KitKat, дитяче харчування Gerber, какао Milo, Nesquick, Nescafe, добавку Coffee Mate, заморожені продукти Stouffers, морозиво Dreyer’s і їжу для домашніх вихованців Purina і Lean Cuisine, які принесли компанії 11,7 мільярда доларів прибутку в 2014 році.

2. Компанія Mondelez International (США): 17,64 мільярда доларів

15

Одна з найбільших мультинаціональних компаній у світі, Mondelez International, почала свою діяльність в 1923 році, і була заснована в США як Національна корпорація молочних продуктів. Протягом десятиліть компанія розширювала свій бізнес за рахунок поглинання 55 компаній, включаючи Kraft Food. У 1969 році назва корпорації змінилося на Kraftco Corporation. Сьогодні їй належать такі лінії продуктів як: Nabisco, Cadbury, Christie, Chiclets, шоколадний батончик Toblerone. У 1988 році компанія «Філіп Морріс» придбала Kraft за 12900000000 доларів, а в 1995 році назва компанії змінилася на Kraft Foods Inc. Mondelez – це величезна корпорація, що виробляє продукти харчування, закуски і напої, які в 2014 році принесли їй 17,64 мільярдів доларів.

1. Компанія Mars (США): 33 мільярди доларів

16

За розмірами прибутку за 2014 лідирує компанія America’s Mars Incorporated. Вона була заснована в 1911 році Френком Марсом в Такомі, штат Вашингтон. Він свого часу починав з виробництва вершкових цукерок в домашніх умовах. У 1920 році з’являється торгова марка Milky Way, а її шоколадний батончик здобув популярність. Вже в 1929 році компанія розростається до розмірів серйозної кондитерської фабрики. У 1930 році вона презентувала батончик Snickers, популярність якого перевершила популярність батончика Milky Way, і двома роками пізніше Three Musketeers. До 1923 року частина компанії Mars переїхала до Англії.

17

В основу своєї діяльності компанія поставила 5 принципів, які стали ключем успіху: якість, відповідальність, взаємність, ефективність, свобода. Сьогодні компанія Mars виробляє всесвітньо відому кондитерську продукцію, закуски, напої: M & M’s, Twix, Bounty, Malteasers, Uncle Ben’s Rice, Wrigley’s gum, Skittles і їжу для домашніх тварин. У 2014 році прибуток компанії склав 33 мільярди доларів, що зробило її найбагатшим кондитерським виробником у світі.

Джерело: informal.com.ua