10 найстрашніших техногенних катастроф в історії людства

10 Лютого 2016 13:32

Техногенні катастрофи можуть бути настільки ж небезпечні (а подекуди і більш небезпечні), як землетруси, цунамі чи виверження вулканів. Вони здатні не тільки спричинити за собою тисячі смертей, але й завдати величезної шкоди навколишньому середовищу на десятки і сотні років

Крах складу з нафтою в Лак-Мегантік, 6 липня 2013 року

1Катастрофа сталася на сході канадської провінції Квебек. Поїзд, який перевозив сімдесят цистерн з сирою нафтою, зійшов з рейок, спричинивши вибух цистерн. Більше половини будівель в центрі міста були знищені вибухом і подальшою пожежею. Загинуло близько п’ятдесяти осіб.

Вибух на хімзаводі Phillips Petroleum Company, 23 жовтня 1989 року, в Пасадені, штат Техас

2Через помилки співробітників стався великий витік пального газу, що призвело до потужного вибуху, еквівалентному двом з половиною тонн  динаміту. Пожежникам знадобилося більше десяти годин, щоб загасити полум’я. Загинуло 23 людини, ще 314 отримали поранення.

 Вибух на вугільній шахті в Централії, штат Іллінойс, 25 березня 1947 року

3Містечко, сьогодні більш відоме вічною підземною пожежею, постраждало ще в середині XX століття. Саме тоді на місцевій шахті вибух вугільного пилу поховав понад сто осіб – одні моментально померли під завалом, інші – від отруйного диму.

Вибух в Галіфаксі, 6 грудня 1917 року

4У бухті канадського міста  Галіфакса французький військовий корабель «Монблан», що прямує до Франції, зіткнувся з норвезьким кораблем «Имо». Проблема полягала в тому, що «Монблан» був до країв заповнений вибухівкою. Сили вибуху вистачило, щоб знищити півміста. Загинуло дві тисячі осіб, дев’ять тисяч отримали поранення.

Бхопальська катастрофа, 3 грудня 1984 року

5

Одна з найбільших техногенних катастроф в історії, що сталася в індійському місті Бхопал. В результаті аварії на хімзаводі, який виробляє пестициди, стався викид отруйної речовини метілізоціаніта. У день викиду загинули близько 3 тисяч людей, ще 15 тисяч – в наступні роки.

Обвал будівлі в бангладеському місті Савар, 24 квітня 2013 року

6

Торговий центр Рана-Плаза, в якому також розташовувалися підприємства з пошиття одягу, обвалився в годину пік через недотримання техніки безпеки при будівництві. Загинуло 1127 людей, постраждало ще 2500.

Вибух на хімзаводі в Оппа, Німеччина, 21 вересня 1921 року

7

На заводі, де сталася катастрофа, за місяць до цього вже гримів вибух, який убив сотню людей.  Заходів вжито не було, і наступна аварія забрала життя вже 600 співробітників і випадкових людей, поранивши кілька тисяч. 12 тонн суміші сульфату і нітрату амонію вибухнули з силою 5 кілотонн тротилу, буквально стерши містечко з лиця землі.

Чорнобильська аварія, 26 квітня 1986 року

8(1)

Найбільша аварія за всю історію атомної енергетики, яка стала своєрідним символом техногенних катастроф. Вибух реактора на Чорнобильській АЕС викинув в атмосферу радіоактивні речовини, через що довелося евакуювати кілька населених пунктів

Вибух у вугільній шахті Беньсіху, 26 квітня 1942 року
9

Китайська шахта Беньсіху під час Другої світової перебувала під японським управлінням, а з шахтарями поводилися, як з рабами. Через витік газу  прогримів вибух, який убив півтори тисячі чоловік. Робочим знадобився тиждень, щоб винести всіх мерців з шахти.

Трагедія на дамбі Баньцяо 8 серпня 1975 року

10

Через повінь, викликану тайфуном Ніна, дамбу прорвало, і загинуло 26 тисяч осіб, сотні тисяч постраждали. У цій катастрофі навіть не можна дорікнути конструкторів греблі, вона була розрахована на сильні повені, але це було абсолютно безпрецедентним.

Джерело:  Популярна механіка, informal.com.ua