10 передбачень наукової фантастики, що стали реальністю

19 Лютого 2016 10:23

Якщо лазери і генна інженерія досі сприймаються звичайними людьми як привіт з майбутнього, то мобільним телефоном або комп’ютером вже нікого не здивуєш. Які ж речі з наукової фантастики втілилися в життя?

Те, що для нас буденно та звично, колись здавалося дивним фантастичним майбутнім. Так, у нас немає літаючих машин, ми не живемо на інших планетах. Але з іншого боку, багато ідей і пристрої, описані фантастами XX століття, зараз є частиною повсякденної реальності.

1. Супутник зв’язку

1

Супутники зв’язку, описані Артуром Кларком в 1945 році, на той момент вважалися нездійсненною фантазією. Кларк передбачив навіть широке поширення технології електровакуумних приладів і керовані супутники на геосинхронній орбіті. Залишається лише чекати регулярних польотів на Місяць, описаних у «Космічній одіссеї 2001 року».

2. Мобільний телефон

2

Мобільні телефони не були безпосередньо винайдені сценаристами «Зоряного шляху», але саме там вперше з’явилися кишенькові комунікатори, які формою дуже нагадують мобільники – «розкладачки». Можливо, розвитку бездротових технологій ми зобов’язані саме їм.

3. Комп’ютер

3

Складно назвати науково-фантастичний твір, де не було передбачене розвиток комп’ютерів. Легше знайти, де його не було передбачено. Правда, їм пророкували майбутнє виключно обчислювальним машинам. Ніхто не здогадався про Twitter, Facebook, eBay і роздивляння фотографій котиків.

4. Дистанційне управління безпілотної  бойової техніки

4

Хоча першу спробу створити радіокерований бойовий катер зробив ще Нікола Тесла в кінці XIX століття, повноцінну безпілотну війну найточніше описав Орсон Скотт Кард в романі «Гра Ендер» у 1985 році. Сьогодні, звичайно, люди ще літають на бойових літаках, але все йде до повної відмови від керованої військової техніки.

5. Лазер

110519-N-HW977-022 NORCO, Calif. (May 19, 2011) Daniel King, Microwave/Electro-Optic (MS32) electronics engineer at Naval Surface Warfare Center (NSWC), Corona Division, prepares alignment of various optical components using eye-safe visible lasers. Under the Navy Metrology Research and Development Program, NSWC Corona's E-O Group has developed and patented two calibration standards for support of laser designator and rangefinder test sets. The laser transmitter supports standards keeps ordnance on target and reduces the cost of maintenance for the fleet. (U.S. Navy photo by Greg Vojtko/Released)

Лазери були постійним елементом бульварної наукової фантастики ще з книг Бака Роджерса в 1920 році. Правда, тоді вони називалися «дезінтеграторами» або «інфрапроменнями». У наші дні військові лазери рідко ріжуть щось на частини, в основному граючи роль наведення і підсвічування. Також вони широко використовуються в науці, хірургії, комунікаціях та охоронних системах.

6. Генна інженерія 

6

Генна інженерія в досить похмурому світлі була описана в знаменитій антиутопії Олдоса Гакслі «Прекрасний новий світ»( 1932 рік). У книзі люди вирощувалися на заводах і поділялися на генетично запрограмовані касти до народження. До відкриття подвійної спіралі ДНК в реальному світі залишалося ще добрих двадцять років.

7. Нанотехнології

7

Нанотехнології, як концепт, були придумані  в 1950 році. А термін виник в середині 1970-х. Масові можливості нанотехнологій докладно описав Ніл Стівенсон в романі жанру кіберпанк «Алмазне століття». Хоча нанотехнології наших днів поки що не здатні на чудеса, вони активно використовуються у комп’ютерній техніці, хірургії та військових розробках.

8. “Розумні будинки”

8

«Розумні будинки» вперше описав Рей Бредбері у своїх «Марсіанські хроніки» 1950 року. Роботизований будинок з оповідання продовжував функціонувати навіть коли господарі давно його покинули, готуючи їжу і наводячи порядок. Сучасні «розумні будинки» тільки на початку шляху до подібних можливостей, хоча роботи-порохотяги – вже цілком звична річ.

9. Космічні станції 

9

Космічні станції – ще одна влучна здогадка сера Артура Кларка. Він неодноразово описував станції на орбіті, які кружляють навколо нашої планети, як це робить МКС. І хоча там поки не створена штучна гравітація, це цілком можливо в майбутньому.

10. Камери спостереження

10

Про роман Джорджа Оруелла «1984»( 1949 рік), до сьогодні йдуть суперечки – зараховувати його до наукової фантастики або політичної літератури. Одне можна сказати напевно – технологію камер спостереження він передбачив з дивовижною точністю. У «1984» за громадянами велося постійне спостереження, в сучасному світі це також багато в чому вірно.

Джерело: Популярна Механіка