У Києві вшанували пам’ять героя-розвідника

27 Лютого 2016 15:37

3

У Києві встановили меморіальну дошку на честь  розвідника,  Героя України Євгена Березняка. Дошку відкрили  за адресою: вулиця Суворова, 11. Витрати, пов’язані із виготовленням та встановленням меморіальної дошки будуть профінансовані за рахунок асигнувань, передбачених в бюджеті міста Києва Департаменту культури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), інформує “Вечірній Київ”.

Євген Берерзняк був Героєм України, доктором педагогічних наук, командиром розвідувальної групи ГРУ на території Польщі у 1944-45 роках.

Євген Березняк народився у Катеринославлі (Дніпропетровськ) 25 лютого 1914 року. З 1933-го викладав у школах на Дніпропетровщині. З жовтня 1939-го до червня 1941-го – завідувач Львівським міським відділом народної освіти. З осені 1941 року перебував у радянському підпіллі на Дніпропетровщині.

В 1943-44 рр. вчився в Головному розвідувальному управлінні Генштабу СРСР. В ніч на 19 серпня 1944 року на чолі розвідувальної групи “Голос” десантувався на території окупованої Польщі під Краковом. Одразу ж після висадки потрапив у полон, через кілька днів утік із гестапо, знайшов на явочній квартирі решту групи і розпочав роботу.

Найважливішими операціями групи були: отримання від німецької абвер-команди № 115 (від завербованого фельдфебеля Курта Хартманна) плану мінування Кракова, розкриття складу, озброєння та дислокацію всіх дивізій і корпусів, що входили до складу 17-ї польової армії, яка тримала оборону перед військами 1-го Українського фронту.

Після завершення роботи групи Березняк за перебування у нацистському полоні потрапив у табір НКВД.