5 досягнень цивілізації, які псують нам життя

20 Лютого 2016 17:08
tsn.ua

tsn.ua

Якщо придивитися до нашого часу, то можна побачити, що прекрасне майбутнє вже давно настало – поміщається в кишеню смартфон, що замінює цілий комп’ютер, інтернет дозволяє отримати будь-яку інформацію буквально за пару секунд, а автоматична сушарка для рук в громадському туалеті включається одним махом рухом руки.

Але якщо придивитися до нашого часу ще краще, то стає ясно – багато з сучасних зручностей аж ніяк не роблять життя кращим, а тільки шкодять, нехай це і не помітно при їх щоденному використанні. Ось п’ять прикладів, які стосуються кожного.

Кнопка «Спати ще 5 хвилин» збиває ваш режим сну

Досягнення цивілізації останніх років – кнопка « Спати ще 5 хвилин», відкладає дзвінок будильника – вчить людину вкрай шкідливої речі під назвою прокрастинація. Це слово позначає відкладання на потім вкрай неприємної справи, яку дуже не хочеться виконувати. В даному випадку – ранкового підйому.

Але психологія – це ще півбіди. Кнопка впливає на ваш організм на фізіологічному рівні. Кожна з клітин вашого організму містить білок під назвою PERIOD ( PER), концентрація якого наростає і зменшується кожні 24 години. Саме цей білок відповідає за ваш циркадний ритм, тому якщо ви лягаєте і встаєте завжди в один і той же час, ваш організм поступово вчиться нарощувати концентрацію цього білка суворо в певні години, щоб ви прокинулися. Наприклад, так відбувається у тих, хто регулярно встає за секунди до того, як задзвонить будильник – їх тіло ідеально синхронізовано з життєвим ритмом.

 Фото: technobuffalo.com

Фото: technobuffalo.com

Але якщо ви не дотримуєтеся розкладу ( а більшість з нас, зізнаємося собі в цьому, його не дотримувється), то ваше тіло ніколи не вивчить, коли йому необхідно прокидатися. В цьому випадку вам доводиться покладатися на те, що вас розбудить будильник. Цей спосіб вставати вкрай неприємний і навіть дратівливий, саме тому бажання натиснути на заповітну кнопку і поспати ще п’ять хвилин завжди таке велике.

Ваш мозок добре знає, як важко вставати з ліжка, тому він збільшує кількість дофаміну в крові і зменшує концентрацію серотоніну, що дозволяє швидше прокинутися вашому тілу. Але якщо ви даєте собі шанс поспати ще п’ять хвилин, а потім ще п’ять, і ще, поки нарешті не встанете, то на вашому стані це позначається далеко не кращим чином ваш мозок виявляється з ранку повільним і « пом’ятим », як після бурхливо проведеної ночі.

Автоматичні сушарки для рук розкидають бактерії по вашому тілу

Багато з нас настільки звикли до автоматичних сушарок для рук в громадських туалетах, що навіть наявність паперових рушників замість цих апаратів може нас злегка збентежити. Однак, якщо ви не з тих, хто в будь-якому випадку витирає мокрі руки об штани, у нас для вас погані новини – з точки зору гігієни нічого гіршого повітряної сушарки немає.

Дослідження показують, що після процесу сушіння рук струменем гарячого повітря, кількість бактерій на шкірі збільшується в середньому на 255%. Правда, винні в цьому не стільки самі сушарки, скільки середовище, де вони знаходяться. Туалет з мокрими, теплими і не гігієнічними умовами, є відмінним середовищем для зростання бактерій. А сушарка всього лише благородно їх розкидає по вашій шкірі потоком повітря, виступаючи в ролі « мікробної базуки». Тому при можливості краще користуйтеся паперовими рушниками – з ними бактерії з ваших рук полетять у відро для сміття, де їм і місце.

Популярне знеболююче притупляє ваші емоції

Коли у вас температура або нестерпно болить голова, зуб або щось ще, то на думку відразу приходить один засіб – парацетамол. Крім того, що ці ліки популярні в чистому вигляді, вони також міститься в купі жарознижуючих і болезаспокійливих засобів, які продаються під різними брендами. Парацетамол без сумніву є одним з найпопулярніших ліків на Землі, тому його дія дуже добре вивчена. І вона далеко не так вже і безпечна.

Приміром, його прийом не кращим чином може позначитися по печінці та нирках, тому його не можна змішувати з алкоголем. Але є у парацетамолу і такі побічні ефекти, від яких нікуди не дінешся.

Лише відносно недавно вчені з’ясували, що парацетамол ґрунтовно притупляє людські емоції. Спочатку вчені відкрили дивну дію парацетамолу, яка виражалася в пригніченні не тільки фізичного болю, а й емоцій – речовина в прямому сенсі знижувала негативні емоції від переживання індивідом соціального відторгнення. Але не поспішайте в аптеку, коли вашу нову аватарку в наступний раз проігнорують всі друзі в соціальній мережі.

В ході класичного експерименту вчені з’ясували, що при дії парацетамолу притупляються емоції всього спектра – як хороші, так і погані . Для цього вони змусили учасників експерименту переглядати картинки різного емоційного змісту в звичайному стані і під дією парацетамолу. Замір реакції випробовуваних показав явне зниження їх емоційного відгуку як на радісні, так і на сумні або дратівливі картинки.

Більш того, надалі з’ясувалося, що парацетамол також притупляє таке основоположне почуття, як страх смерті. Так що якщо вам раптом нестерпно захотілося поїхати воювати в якусь гарячу точку за інтереси правлячого класу, не варто в усьому звинувачувати телевізор, можливо, уряд просто підсипає парацетамол в водопровідну воду і нічого більше.

Синтетичний одяг змушує вас смердіти

Отже, ви нарешті вирішили виконати дану собі перед Новим роком обіцянку і записалися в спортзал. Але не йти ж туди в розтягнутій футболці і старих шортах, врешті-решт? Тому ви біжите до спортивного магазину, щоб купити нову розробку одного з модних брендів спортивного одягу, яка не тільки провітрює ваше тіло, але і знижує потовиділення, підвищуючи його працездатність ( або що ще вони зазвичай розповідають в рекламних роликах). Правда, про що будь-який виробник завжди замовчує, так це про те, що в такому одязі ви починаєте смердіти, як дохла риба .

Це довели наукові дослідження. Дослідники взяли кілька зразків одягу з різної тканини, просочили їх потом людей, помістили їх в мішки на 24 години, після чого за допомогою спеціально навченого асистента ( так-так , є і такі професії) змусили визначити рівень смороду кожної з них. Синтетика перемогла з величезним відривом – так сильно не смерділа жодна тканина.

Більш глибоке дослідження показало, що синтетичні волокна ( наприклад, поліестер) виявляють максимально сприятливі умови для розмноження бактерій, відповідальних за сморід. Наприклад, бактерія Micrococcus чудово себе почуває в такій тканині, розкладаючи жирні кислоти в нашому поту на молекули, що створюють неприємних запах.

Зрозуміло, виробники одягу просто так цього не залишили – багато хто з них сьогодні додають в тканину різні протимікробні складові, на зразок наночастинок срібла. Ось тільки це створює ще одну проблему, якою незадоволені вже екологи – подібні протимікробні засоби вкрай несприятливо позначається на довкіллі, коли ці речі викидаються на звалище.

Стільниковий телефон розсіює вашу увагу … навіть якщо ви ним не користуєтесь

Той факт, що люди стають більш розсіяними через телефони, нікого не здивує. Зате здивує інше – виявляється, вам навіть не обов’язково користуватися телефоном, щоб недорахуватися своїх когнітивних здібностей.

Такий результат показав експеримент, в ході якого студентів, що виконують тест з математики, професор як би ненароком відволікав різними речами, залишеними на столі – книгою, окулярами, телефоном і так далі. З’ясувалося, що одна присутність телефону на очах студентів негативно позначалася на результатах тесту, на відміну від всіх інших речей. Ваш мозок відмовляється думати, коли згадує, що є взагалі-то справи цікавіші – погортати стрічку новин або побачити список в соціальній мережі.

Цей результат не був випадковістю – інші дослідження підтвердили, що проста наявність телефону в полі зору або телефонна розмова іншої людини негативно позначаються на когнітивних здібностях індивіда. Причому різні технології, що дозволяють, наприклад, менше відволікатися під час їзди на автомобілі, абсолютно не вирішують проблеми.

За статистикою, під час розмови по стільниковому телефону за допомогою гарнітури відбувається більше аварій , ніж під час текстового листування. Більш того, не допомагає навіть голосове управління телефоном – дослідження показують, що ця функція, яку багато хто з нас до цих пір асоціюють з фантастичними фільмами минулого, ще більше позначається на браку уваги у людини.

Джереуло: www.cracked.com , vsviti.com.ua