7 незвичайних фактів про каву, яких ви не знали

18 Лютого 2016 14:44

Є безліч розмов про шкоду кофеїну, про те, що кава зменшує кількість кальцію в кістках і негативно впливає на роботу серця, але також цей напій володіє і рядом корисних властивостей

Зокрема, нещодавно дослідники виявили, що любителі кави менше схильні до суїциду, ніж ті, хто каву регулярно не вживає. Ризик спроби самогубства серед кавоманів знижений на 50% завдяки впливу кофеїну, оскільки він впливає на вироблення в організмі серотоніну і дофаміну – нейротрансмітерів, пов’язаних з емоціями.

Це не єдина корисна властивість кави – пропонуємо вашій увазі ще кілька фактів про неї, які ми дізналися.

1. Кава бадьорить тільки лінивих

Кава – відмінний стимул для тих, хто любить полінуватися. Для таких людей кава – чудовий стимулятор, а ось трудоголікам він в такій якості, навпаки, протипоказаний, оскільки виробляє зворотний ефект.

Психолог Джей Хоcкінг прийшов до такого висновку, поставивши досліди на щурах. Як і люди, пацюки схильні шукати шляхи виходу з різних ситуацій і вирішувати завдання, з якими стикаються – наприклад, проходити лабіринт. Виявилося, що кофеїн в значній мірі знизив активність найбільш рухливих гризунів. Ті ж пацюки, які спочатку «лінувалися», після кофеїну починали вести себе активніше.

Цікавий той факт, що кава більше бадьорить жінок, ніж чоловіків: жінки після декількох чашок стають енергійніші, а чоловіки починають працювати повільніше і сумніваються в результатах.

2. Кава допомагає від похмілля

Найбільш неприємним в похміллі є головний біль – найсильніші мігрені можуть повністю отруїти настрій і не дати зосередитися на роботі. На жаль, позбутися похмільної мігрені часом важко навіть за допомогою анальгетиків.

Однак від похмільного головного болю чудово допомагає кава. Больові відчуття утворюються через утворення в організмі ацетату під впливом етанолу. Кава ж допомагає заблокувати перетворення ацетальдегіду в ацетат і, як наслідок, позбавитися від болю. Тільки не варто занадто захоплюватися таким методом лікування – для людини з середньою масою тіла досить чашки кави об’ємом 100-150 мл.

3. З кави можна заварювати чай

Смак напою з листя кавового дерева не менше цікавий, ніж смак напою з його зерен. Чай, який можна заварювати з листя кави, не такий міцний, як безпосередньо кава, зате володіє насиченим смаком без звичайної чайної гіркуватості.

Більше того, кавовий чай містить менше кофеїну і більше антиоксидантів, ніж звичайний чорний чай, а також знижує ризик діабету і хвороб серця.

4. Каву можна просто вдихати

Спеціально для людей, які не уявляють своє життя без кофеїну, але з якихось причин не можуть регулярно пити каву, був розроблений портативний інгалятор «AeroShot», який виглядає як пластиковий циліндр розміром з мисливський патрон. У кожному такому пристрої міститься 100 мг кофеїну. По суті, це безкалорійна альтернатива кави і іншим енергетикам.

Щоб взяти дозу кофеїну, потрібно просто відтягнути нижній зелений край патрона і зробити вдих. Всього речовини в інгалятори вистачає на шість-вісім “затяжок”. Можна не вживати все відразу, а закрити клапан і залишити частину кофеїну на потім.

5. Безпечна доза кофеїну – 400 мг на день

Кожна людина реагує на кофеїн по-своєму в залежності від  метаболізму. Давно встановлено, що зловживання кави може негативно позначитися на здоров’ї, і безпечна доза кофеїну для кожної людини індивідуальна і залежить як від фізіології, так і від способу споживання речовини.

За даними досліджень 2003-го року, безпечна доза кофеїну для дорослої здорової людини – 400 мг на день. Велика доза може викликати проблеми з серцем або негативні зміни настрою.

Не варто, щоправда, забувати, що вагітним жінкам необхідно знизити цю норму майже вдвічі, оскільки при надлишку кофеїну в організмі збільшується вірогідність викидня. Крім того, курцям теж слід вживати менше кави, ніж некурящій людині, бо їхній організм очищується повільніше.

6. Кофеїн допомагає вам прийняти точку зору, відмінну від вашої власної

Кофеїн може особливим чином впливати на мозок: зокрема, він допомагає вам погодитися з твердженням, з яким раніше ви згодні не були, оскільки збільшує здатність мозку сприймати логіку чужих суджень.

Правда, чим сильніше під час обговорення того чи іншого питання відволікатися на щось що не відноситься до предмету розмови, тим менша ймовірність переконати опонента, так як він не зможе зосередитися на темі і приділити аргументам належної уваги.

7. Найдорожчу каву у світі роблять з екскрементів слона

Цей сорт кави називається «Чорний бивень», його виготовляють у Таїланді. Плодами кави годують тайських слонів, боби перетравлюються в їх кишечниках не повністю і виходять з організму разом з екскрементами, а завдяки процесу перетравлювання і впливу шлункової кислоти напій з оброблених таким чином зерен володіє особливим насиченим і м’яким смаком без звичайної кавової гіркоти. Крім того, на смак зерен впливають і інші продукти, якими зазвичай харчуються слони – наприклад, банани і цукровий очерет. У середньому тварині потрібно близько 15-30 годин, щоб переварити плоди кави.

Вартість цього сорту кави – $ 1100 за кг, якщо ж ви просто хочете його спробувати, то за чашечку доведеться віддати $ 50. Вартість обумовлена ​​тим, що утримувати слонів в заповідниках не так вже й дешево. Крім того, слонів спеціально годують тільки тайською кавою Арабіка, вирощеною на висоті 1500 м, а слонам потрібно з’їсти близько 32  кг кавових плодів щоб зробити один кг кавових зерен.

Джерело: informal.com.ua