Чому не варто використовувати Будинок з химерами як резиденцію

1 Лютого 2016 14:10
Anastasia Sirotkina

Anastasia Sirotkina

Архітектура столиці України вражає своєю різноманітність. На вулицях Києва жителі та гості міста мають можливість милуватися французьким та венеціанським ренесансом, еклектикою з рисами бароко, модерними скляними спорудами. Проте є в нашому Києві особлива будівля. Вона містична та прекрасна, тривожна та захоплююча одночасно. Її охоронці – казкові істоти та тварини. Це будівля, яка робить наше місто особливим.

Будинок з химерами не має аналогів в Києві. Будівлю було збудовано у 1903 році архітектором Городецьким для своєї родини. Цей будинок було, також, задумано використовувати в якості прибуткового. Шість з семи квартир здавалися в оренду заможним людям — іншим постояльцям житло такого рівня було не по кишені. А один поверх — третій з боку двору, а перший з боку центрального входу з вулиці Банкової, займала квартира самого Городецького. Планування кімнат було складено таким чином, що перші сонячні промені світили у вікна прислуги: куховарок та покоївок. Це й логічно, адже персонал що обслуговує, повинен просипатися першим, щоб вчасно ще до пробудження мешканців приготувати все необхідне. Ближче до полудня сонце попадало в кабінет Городецького, де він звичайно працював у цей час, а наприкінці дня заглядало у вітальню.

Хоч зазвичай прибуткові будинки не мали надмірностей, архітектор обладнав альпійську гірку та внутрішні дворики, де постояльці могли випити кави та відпочити.

З плином часу будинок розколовся навпіл — ширина тріщини становила 40 см, за сто років палі втратили свою опорну функцію. Бо лише під половиною будинку вбили палі, решта зведена на звичайному стрічковому фундаменті. Будинок тріснув саме на стику цих фундаментів, і нахилився в бік резиденції Президента України на 33 см, а в бік театру імені Івана Франка — на 10 см. Реконструкція коштувала величезних котів і сьогодні Будинок з химерами використовують як Малу резиденцію Президента України.

Легенди навкруги будівлі через її неймовірно казковий вигляд витають постійно. Проте існує лише дві, які можливо підтвердити. Коли Городецький оголосив про свій намір будуватися на цьому місці (на крутому обриві, до того ж, раніше на місці театру імені Франка, який знаходиться поряд, було озеро), то побився об заклад, що через два роки він зведе тут власне житло. Тоді відомий київський архітектор Олександр Кобелєв приклав руку до чола зодчого і з пафосом виголосив:«Ви, добродію, божевільний. Тільки божевільному може спасти на думку така ідея». Однак парі Городецький виграв.

Інша легенда полягає в тому, що перед тим як покинути будинок, Городецький наклав на нього прокляття. Нібито всі мешканці особняка будуть нещасливі, і лише нащадки Городецького зможуть безперешкодно уживатися з химерами. Прихильники цієї версії вказують на те, що контори, які володіли тут приміщеннями або орендували їх, банкрутували — їх фонди таємничо зникали, організації розформовувалися. Можливо, тому українцям так не щастить з президентами.

Матеріали взяті з: kievtown.net