Діти, куди вас подіти? Швидко збільшити кількість київських дитсадків – реально

29 Лютого 2016 12:39
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Вирішити проблему дефіциту місць у дошкільних навчальних закладах Києва реально за рахунок реприватизації приміщень колишніх дитячих садків та відновлення функціонування дитячих дошкільних закладів в тих приміщеннях, які були відібрані під довготермінову оренду і які зараз займають державні установи.

«Сьогодні в столиці працюють більше 646 навчальних закладів для дітей дошкільного віку, а влаштування у дошкільні навчальні заклади Києва, без урахування дітей переселенців, потребують понад понад 14 тисяч дітей. Попри переповнені групи в ДНЗ та тисячні черги до цих установ, сьогодні в Києві є біля 100 приміщень дитсадків, які не використовуються за своїм функціональним призначенням», – .зазначає Олександр Федоренко, експерт з місцевого самоврядування, голова київського відділення Фонду Миколи Томенка «Рідна країна».

За словами Олександра Федоренка, у мережі ДНЗ за останніми даними обліковується 57 непрацюючих комунальних закладів та 34 непрацюючі заклади державної та приватної форми власності . Переважна більшість з них передані під різноманітні установи, управління, департаменти різних структур державної, міської та районної влади.

«Міська влада має бути зацікавлена у відновленні роботи цих дошкільних навчальних закладів за прямим призначенням. В приміщеннях дитсадків, які належать територіальній громаді міста Києва (ДНЗ комунальної форми власності) розташовуються управління охорони здоров’я та юстиції, КП будівництва і експлуатації автостоянок, управління пенсійного фонду. Більшість ДНЗ державної та приватної форми власності, які знаходяться в мережі м. Києва і сьогодні використовуються не за цільовим призначенням, пройшли процедуру ліквідації та вилучені з мережі. Відомчі дитсадки здебільшого використовуються для потреб власника, ймовірно, що як офіси та склади», – говорить експерт.

Швидко збільшити кількість київських дитсадків – реально, вважає Федоренко. Необхідно змусити владу піти на реприватизацію приміщень колишніх дитячих садків, безвідповідально та незаконно переданих чиновниками новим «господарям» у різні часи. Змусити відновити функціонування дитячих дошкільних закладів в тих приміщеннях, які були відібрані під довготермінову оренду і які зараз займають державні установи (суди, фіскальна служба, міські й районні управління і т.п.).

Одним з механізмів примусу, з доречним акцентуванням уваги міської влади на реальне вирішенні соціально значимої проблеми дефіциту місць у ДНЗ Києва та перевантаження груп діючих дошкільних навчальних закладів дітьми дошкільного віку, є на переконання експерта, механізм петиції.

«Без сумнівів, деякі судові процеси з повернення вкраденого майна затягнуться на роки. Звісно, що переселення управлінців з окремих займаних приміщень, вимагатиме: ущільнення квадратної робочої площі (відповідно, дискомфорт у «материнських» структурах), пошуку нових офісних приміщень, поінформованості відвідувачів згаданих центрів, фондів, служб. – зауважує Олександр Федоренко. – Проте, загальний коефіцієнт корисної дії від такого кроку, досить вагомий. Відновити функціонування дитсадків значно дешевше, ніж побудувати нові ДНЗ, а звільнення приміщень та введення в робочий режим ДНЗ у такий спосіб відбувається у найкоротші терміни».

Нагадаємо, на сайті Київської міської ради зареєстрована петиція про повернення сотень приміщень дитсадків, які були незаконно приватизовані або ж віддані в оренду.