Дозвіл суду для трансляції процесу стане непотрібним?

4 Лютого 2016 13:40
yelsk.by

yelsk.by

Учасники судового процесу, інші особи, присутні на відкритому судовому засіданні, представники ЗМІ можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис, трансляцію судового засідання без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом.

Такі зміни група народних депутатів пропонує внести до Закону про судоустрій, а також до процесуальних кодексів – цивільного, господарського, кримінального та адміністративного судочинства. Відповідний законопроект №3874 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення гласності та відкритостісудового процесу)” зареєстрований у ВР .

Під час здійснення того чи іншого запису/трансляції судового засідання не повинні створюватись перешкоди у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав.

Таким чином із вимог процесуальних кодексів прибирається вказівка на портативність відповідних аудіо- та відеопристроїв, а також вимога стосовно дозволу суду на проведення трансляції засідання та його аудіо- і відеозапису.

Автори проекту також відзначають, що для захисту державної чи іншої таємниці достатньо формату закритого судового засідання. Окрім того, у випадку порушення особами, присутніми у судовому засіданні порядку під час судового засідання або невиконання розпоряджень головуючого, суд вправі видалити порушника із залу судового засідання.