Генпрокуратура має перевірити законність скасування виборів до райрад у Києві

1 Лютого 2016 17:27
newsradio.com.ua

newsradio.com.ua

Народний депутат України Микола Томенко звернувся до Генерального прокурора В. Шокіна з проханням розглянути факти, пов’язані з можливим неправомірним втручанням у виборчий процес щодо зупинки виборів депутатів районних рад у м. Києві.

Як відомо, 27 січня 2016 року суддею Окружного адміністративного суду міста Києва Огурцовим Олексієм Петровичем було прийнято ухвалу та зупинено дію постанови Центральної виборчої комісії «Про початок виборчого процесу перших виборів перших виборів депутатів районних у місті Києві рад 27 березня 2016 року». Наслідком цього стало унеможливлення проведення виборів депутатів районних рад у місті Києві.

Це рішення судді Огурцова було винесене з можливим порушенням норм процесуального права, оскільки адміністративна справа за позовом до Центральної виборчої комісії мала б розглядатися іншим судом. Адже, частиною 3 статті 172 Кодексу адміністративного судочинства України прямо передбачено, що усі рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії, члена цієї комісії (крім рішення, дії або бездіяльності щодо встановлення результатів виборів чи всеукраїнського референдуму) оскаржуються до Київського апеляційного адміністративного суду. Але, незважаючи на порушення зазначеної вимоги, суддя Огурцов не лише прийняв справу до провадження, а й виніс рішення, що прямо порушує вимоги статті 172 Кодексу адміністративного судочинства України та протирічить рекомендаціям, зазначеним в пункті 15 Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України №15 від 01.11.2013 року.

«Все це може свідчити про наявність умислу в діях судді Огурцова О.П. під час прийняття ним завідомо неправосудного рішення», – вважає народний депутат.

У зв’язку з цим, він звертається до Генпрокуратури, щоб вона з’ясувала, чи місять дії судді О. Огурцова ознаки злочину, передбаченого статтею 375 Кримінального кодексу України.