Герої не вмирають – заходи по вшануванню пам’яті загиблих у дні Революції

18 Лютого 2016 14:16

4

Наприкінці тижня – роковини найтрагічніших днів Революції гідності. 18-20 лютого 2014 року стали кривавими днями, коли в центрі міста силовиками було вбито кілька десятків людей. Заходи по вшануванню пам’яті в місті розпочинаються 18 лютого, а 20 лютого Київ разом з усією Україною відзначатиме День Героїв Небесної Сотні.

18,19, 20 лютого Громадська спілка «Воля Громади» і Громадська організація «Вольниця» запрошують всіх вшанувати Героїв Небесної Сотні і пригадати важкі події, коли дорогою ціною була заплачена велика перемога Майдану. Ці три дні о 19:00 планують збиратись біля стели, проводити вільний мікрофон, робити театральну постановку, яка символізуватиме події на Майдані, в Україні і у всьому світі.  Після чого буде Пелюсткова хода, під час якої обійдуть місця боротьби і посиплемо пелюстками квітів там, де проливалась кров Героїв. Для виступу на вільному мікрофоні потрібно зареєструватися.

Сьогодні в терміналі “D” аеропорту “Бориспіль” відкривається мистецький проект історична фотовиставка “Революція Гідності. Майбутнє творять вільні люди”. На ній представлені близько півсотні світлин відомих фотокореспондентів України, які були на Майдані в Києві впродовж трьох місяців протестів – від 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року. Також запланована мистецька акція на підтримку “30 днів української пісні”.

Музей шістдесятництва разом з Спілкою “Учасників АТО України” 18 лютого проводить вечір-дискусію “Згадуючи Майдан” щодо подій в ході Революції Гідності.
Музей підготував ​​експозицію, що складається з артефактів подій 2013-2014 року на Майдані Незалежності. Також в програмі:
18:00 – Показ документального фільму про події під час Революції Гідності
19:00 – Розпочнеться творча і дискусійна частина.
Учасники: Євгенія Чуприна, Молодий Рух, Костянтин Козак, керівник мистецького об’єднання “Творчий сектор”, бард Володимир Гонський та ін.

18 лютого о 15:00 у Національному музеї Тараса Шевченка відкривається виставка робіт учнів Державної художньої середньої школи імені Т. Г. Шевченка “Небесна Сотня – то в серцях вогонь”. В рамках експозиції будуть презентовані зовсім нові роботи учнів 8-11 класів школи. Тема робіт – актуальна та гостра – сучасна українська героїка, що почала народжуватись під час Революції Гідності та моторошних подій лютого 2014 року. У роботах – сюжети з Майдану 2013-2014 років, портрети Героїв Небесної Сотні, абстрактні роботи, де юні художники пропускають крізь себе та народжують на полотнах ці доленосні для країни події.

На Майдані Незалежності будуть “Промені Гідності”. Небо розсічуть 105 променів із тих місць, де загинули учасники Революції Гідності – їх урочисто запалять 19 лютого о 18.00 на Алеї Героїв Небесної Сотні та Майдані Незалежності. Під час заходу Національна капела “Думка” виконає твір на слова Тараса Шевченка та музику Валентина Сильвестрова “Прощай, світе”.

У суботу в Українському домі з 12.00 години триватиме проект “Відважні” з концертом, презентацією ініціатив та ретроспективою-показом революційного вбрання українців ХХ–ХХІ століть, переглядом фільму “Воля або Смерть”.

20 лютого о 13.00 в Національному музеї літератури України відбудеться музично-поетична акція пам’яті Героїв Небесної Сотні “Небесна Сотня в вирій полетіла”. Захід відвідають поети, музиканти, друзі і родичі Героїв Небесної Сотні.Зокрема, слово матимуть ведучий Євромайдану Євген Нищук; учасник гурту “ТаРУТА” Євген Романенко (Їжак); лідер гурту “Тінь Сонця” Сергій Василюк; автор пісні Євромайдану “Україна – Єдина” Юрій Старчевод; волонтер Майдану та автор пісні “Небесна Сотня” Злата-Зоряна Паламарчук. Також своїми спогадами про Героя Небесної Сотні Олександра Капіноса поділититься його подруга Оксана Неживенко. Вхід вільний.

У суботу на другому поверсі книжкового магазину “Буква” демонструватимуть фотографії Юрія Чеха та Вадима Гусака, зроблені на Майдані. Вони знімали портрети людей, які опинилися в вирі трагічної історії. Під час виставки “Обличчя Майдану” о 14.00 читатимуть уривки з книги “Пробудження” Руслана Сан-Маріно, в якій описані події зими 2013-2014 років.

В Київській фортеці з 15.00 День Героїв Небесної сотні відзначатимуть запаленням свічок, хвилиною мовчання та переглядом стрічки “Реквієм”. Фільм Дмитра Чипирюка, що занурює у буремну атмосферу в центрі міста дворічної давнини, присвячений усім патріотам, чий героїзм та сила духу навіки вписана в історію України.

Джерело: Вечірній Київ