Кабмін пропонує обмежити право на страйк

27 Лютого 2016 16:32

www.unn.com.ua

www.unn.com.ua

Верховній Раді України пропонують заборонити проведення страйку за умов, якщо припинення працівниками роботи створює загрозу національній безпеці.

Відповідну пропозицію містить урядовий проект Закону від 23.02.2016 №4133 “Про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування реалізації конституційного права людини на страйк”.Зокрема, законопроектом передбачається, що страйк на підприємствах транспорту застосовується відповідно до законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

Головною метою проекту є приведення законодавчих актів у відповідність із вимогами Конвенції та практики Європейського суду, для виконання рішення Європейського суду у справі «Веніамін Тимошенко та інші проти України».

На думку авторів законодавчої ініціативи, прийняття акта матиме наслідком запобігання подальшим порушенням прав осіб на свободу об’єднання, уникнення надмірних витрат державного бюджету на виплату справедливої сатисфакції у випадку констатації Європейським судом порушень в аналогічних справах, усунення підстав для надходження до Європейського суду аналогічних заяв проти України та забезпечення належного звітування перед Комітетом міністрів Ради Європи.