Книжкові новинки місяця: роман про втрату батьківщини і чарівна історія про ельфів

17 Лютого 2016 19:10

Нові романи улюблених авторів, складні і заплутані історії і поради майстрів, що обіцяють успіх, дають нам урок: не налаштовуйтесь заздалегідь отримати задоволення, навіть якщо це добре знайомий вам автор.

Життя ельфів, Мюріель Барбері

Новий роман француженки Мюріель Барбері, що вразила читачів «Елегантністю їжачка». Цього разу головними героїнями стали двоє 12-річних дівчат, неймовірним чином пов’язані з світом ельфів. Одна з них — Клара — талановита піаністка, живе в іспанському поселенні, загубленому в горах Абруцці; друга — Марія — мешкає в бургундському селі і вміє читати таємні знаки природи, відчувати присутність невидимих створінь. Дівчатка дізнаються про страшну загрозу, що нависла над світом людей. Клара і Марія, які ніколи не зустрічалися, встановлюють між собою зв’язок і, об’єднавши зусилля, вступають у бій, від результату якого залежить і життя близьких їм людей, і саме існування людства.

Однак нова книга розділила шанувальників Барбері на два табори: одні все так само обожнюють особливий, повний витончених і чуттєвих описів, стиль письменниці, інші знаходять «Життя ельфів» повним антиподом попереднього роману і відчувають себе обдуреними.

Зірка Одеси, Герман Кох

Голландець Герман Кох зізнається, що на нього сильно вплинув Чехов, а пише він, наслідуючи Гоголя.

Що ж, якщо книги Коха переводять на 37 мов і він входить в десятку найбільш читаних письменників Європи, ймовірно, він був хорошим учнем.

Свій новий роман письменник характеризує так: «Це роман про батька, який дружить з гангстером, щоб справити враження на свого сина-підлітка». Але при чому тут Одеса, запитаєте ви? Читайте. Але врахуйте, що у Коха немає позитивних героїв.

Слова, які ми не сказали, Лорі Нелсон Спілман

Успішна 34-річна Анна Фарр, у якої «є все», вирішує підштовхнути мера міста, з яким давно зустрічається, до шлюбу. У пошуках найкращого способу вона наштовхується на придумані певним адвокатом «камені вибачення», які замість допомоги в наміченій справі перевертають її життя догори дном. Та й не тільки її. Принцип дії каменів такий: два камені разом із запискою з вибаченнями потрібно відправити людині, що вас образила. Якщо він вирішить пробачити вас, то один камінь поверне, а другий закопає. Але щось пішло не так.

Автор придумала надзвичайно складний і цікавий ланцюжок подій, в яких кожен побачить себе. Правда, в якій ми живемо, часто виявляється справжнісінькою вигадкою і відчуваючи себе жертвою, ми діємо гірше, ніж будь-хто.

Штайнгоф, Карола Ганссон

Роман шведської письменниці Кароли Ганссон, що спеціалізується на темі відчуження, втрати батьківщини і мовних зв’язків. Вперше виданий в 1997 році, цей твір нарешті отримав український переклад.

Штайнгоф — це віденська психіатрична клініка з дивовижною архітектурою і жахливою історією. Вразливість її героїв, крихкість іхнього світу і символічний образ клініки трактується як пророцтво про долю Європи, приреченої дорого платити за власну нездатність розібратися з травмами минулого.

Вторгнення радянської армії в 1956 році зробило біженцями майже 200 тисяч угорців. Героїня книги, молода вчителька, рятуючи школярок, переводить їх через гори в безпечну Австрію, де й сама намагається почати нове життя.

Але пережите не відпускає і змушує тікати знову від реальності до спогадів, вигадок і марення, які заповнюють порожнечу.

Літературний марафон. Як написати книгу за 30 днів, Кріс Бейті

Книга-«чарівний стусан» для тих, хто завжди мріяв що-небудь написати. Кріс Бейті, засновник літературного марафону National Novel Writing Month, в рамках якого сотні тисяч учасників пишуть свої розповіді за місяць, поділився секретами, які дозволяють написати гарне оповідання за короткий час.

У потижневому плані дій розповідається, як впоратися з оповіданням за місяць і новачкові, і досвідченому письменнику, а анекдоти, смішні випадки та історії успіху учасників надихають на творчість.

На початку книги автор навчає, як знаходити час на написання, дізнаватися новини і перетворювати своїх улюблених в інструмент створення почуття провини і страху, а завершує книгу розповіддю, що робити після завершення роману.

Джерело: НВ STYLE