Політичний експерт: Київ – аутсайдер з децентралізації

6 Лютого 2016 10:34
www.glavport.net

www.glavport.net

Місцева влада – влада громади, а не Президента, міського голови чи групи олігархів. Київ має бути прикладом з проведення сучасних реформ, економічних експериментів, демократичних ініціатив. Натомість, місто – аутсайдер з децентралізації.

Так вважає політичний експерт, громадський діяч Олександр Федоренко. Він називає дану ситуацію «недоцентралізацією по-київськи»: в регіонах добровільно-примусово створені територіальні громади, 25 жовтня 2015 року відбулися проміжні місцеві вибори до місцевих рад, а от для Києва реформа місцевого самоврядування не передбачена.

«Чи варто ще раз нагадувати, що за кількістю населення Київ більше ніж Харківська, Одеська та Львівська області? Що найбільші «спальні» райони столиці Деснянський, Дарницький та Дніпровський є мегаполісами відносно не тільки більшості провінційних міст країни, але є й більшими за деякі обласні центри? Виникає питання: невже київська громада, загальною кількістю більш ніж 2,8 млн. осіб, не заслуговує на децентралізацію влади та на власні самоврядні органи?» – говорить Федоренко.

Експерт нагадує, що Конституція визначає, що місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування. Районні у місті Києві ради на його переконання, і є саме такими органами.

«Це не тільки логічно, але й абсолютно відповідає концепції розвитку територіальних громад. Якщо в столиці є 10 районів, в кожному з яких проживає від 130 до 350 тисяч населення, то громада кожного з районів має право отримати від держави такі ж преференції, як і більшість територіальних громад країни. Включно з бюджетом. І виборний орган самоврядування – рада – має бути» – переконаний Олександр Федоренко.

Вже сьогодні десятки територіальних громад сіл та селищ України набули статусу юридичних осіб публічного права власності, нагадує Федоренко. Територіальні громади створюють власні виконавчі комітети.

«А в Києві центральна влада продовжує «закручувати гайки»: після Рішення Окружного адмінсуду Києва щодо призупинення виборів до райрад, жодних сумнівів щодо запланованої “недоцентралізації ” не лишилося » – вважає експерт.

Нагадаємо, районні ради у столиці скасували у 2010 році.
В липні 2015 р. Київрада прийняла рішення про проведення перших виборів до районних у Києві рад.

Центральна виборча комісія призначила на 27 березня 2016 року вибори депутатів до районних рад Києва., згодом оголосивши 6 лютого 2016 року стартом виборчих перегонів.

27 січня Окружний адміністративний суд Києва призупинив вибори до райрад Києва, призначених на 27 березня, за позовом ГО «Наждак».