Міфи і факти: як мобільні телефони впливають на здоров’я людини

25 Лютого 2016 19:05
Міфи і факти: як мобільні телефони впливають на здоров'я людини

© Pixabay

Смартфони стали невід’ємною частиною життя сучасної людини, однак, як показують різноманітні дослідження вчених, гаджети, хоч щодня і приносять чимало користі, все ж, можуть негативно впливати на здоров’я людини.

Зокрема, вчені стверджують, що мобільні телефони негативно впливають на чоловічу фертильність, а також підвищують ризик виникнення онкологічних захворювань і хвороби Альцгеймера. Втім, не всі теорії і висновки вчених про негативний вплив смартфонів на здоров’я можна вважати інформативними та достовірними.

Ізраїльські вчені з університету Техніон в ході дослідження з’ясували, що часті розмови по мобільному телефону, а також постійне його носіння в кишені штанів негативно впливають на якість сперми і навіть можуть викликати чоловіче безпліддя.

В результаті дослідження фахівців з’ясувалося, що регулярні розмови по мобільному телефону протягом однієї години в день можуть позначитися на репродуктивному здоров’і чоловіка і удвічі підвищити схильність до погіршення якісних і кількісних характеристик сперми в порівнянні з показниками чоловіків, які розмовляють по мобільному телефону менше години в день.

Так, на переконання авторів дослідження, чоловіки, які не розлучаються зі своїми смартфонами, мають удвічі підвищений ризик розвитку труднощів із зачаттям дитини. Вони пояснюють це тим, що тепло і електромагнітна активність, які виходять від мобільних телефонів, можуть призводити до смерті сперматозоїдів.

Однак у своїй статті для The Guardian кореспондент газети Лео Бенедиктус зазначає, що в дослідженні брали участь всього 106 чоловіків, у яких раніше спостерігалися проблеми з чоловічою фертильністю. Таким чином, журналіст підсумував, що результати дослідження не можна вважати доказом зв’язку між зниженням якості сперми і використанням мобільних телефонів.

Смартфон і старече недоумство

У 2003 році шведські вчені висунули теорію про те, що є всі підстави вважати, що мобільні телефони пов’язані з хворобами Альцгеймера і Паркінсона. Втім, навіть через 13 років цей зв’язок ще не вивчений і не доведений.

У відповідь на це в 2010 році вчені Центру з вивчення хвороби Альцгеймера в штаті Флорида, навпаки, повідомили про позитивний вплив електромагнітного випромінювання мобільних телефонів на людей, які страждають старечим недоумством. Вони навіть спробували довести, що смартфони є одним з ефективних засобів у боротьбі з хворобою Альцгеймера.

Мобільні телефони викликають рак

Ще один поширений міф про те, що смартфони викликають ретинобластому – рак очей. Ця теорія була висунута німецьким медиком Андреасом Странгом в 2001 році і була широко висвітлена у всьому світі. Однак, навіть сам автор теорії наголошував, що не варто сприймати його твердження занадто серйозно, так як ніколи не вивчав вплив смартфонів на здоров’я очей людини і зробив висновки на підставі спостереження за групою всього 110 пацієнтів.

Те ж стосується і зв’язку між використанням мобільних телефонів і підвищенням ризику виникнення раку мозку. Згідно з Міжнародним агентством з вивчення раку, не існує доказів причетності мобільних телефонів до виникнення будь-якого типу раку. Крім того, масштабне дослідження датських вчених 2006 року, в якому взяли участь понад 420 тисяч чоловік, не знайшло жодного зв’язку між використанням смартфонів і виникненням раку навіть серед тих, хто використовував мобільні телефони протягом більше 10 років.

Джерело: НВ STYLE