Микола Томенко: Сьогодні йде боротьба не за те, як ліквідувати, а як очолити «бурштинову мафію»

24 Лютого 2016 14:09

ua.112.ua

ua.112.ua

Про це народний депутат України, Голова Комітету з питань екологічної політики Микола Томенко сказав під час зустрічі зі студентами і викладачами Національного університету водного господарства та природокористування на Рівненщині, де виступав з відкритою лекцією.

Говорячи про державні пріоритети в екологічній галузі, Голова Комітету зауважив, що, на жаль, для нинішнього Уряду поняття якості життя людини, довкілля, сталого розвитку тощо нічого не означають і не є суттєвими, а тому вони не стали важливими і пріоритетними.

«Якщо розкласти за напрямками різні сфери екологічної діяльності, то нинішня влада суттєво не відрізняється від попередньої: вона більше турбується про те, як використати українські надра, природні ресурси чи грошові потоки в інтересах тих чи інших політичних груп», – зазначив М. Томенко.

Класичний приклад, за його словами, – з легалізацією та введенням цивілізованих правил у справі з видобутком та реалізацією бурштину.

«Наш комітет пройшов енну кількість обговорень і дискусій з цього приводу. Зокрема, Комітетом було розглянуто майже чотири сотні поправок, поданих до законопроекту про видобуток бурштину народними депутатами, центральними органами виконавчої влади та громадськими активістами. 8 жовтня минулого року Комітет одноголосно підтримав проект Закону про видобування та реалізацію бурштину (реєстр. №1351-1) до другого читання, і з листопада 2015 року цей законопроект очікує на друге читання», – повідомив Микола Томенко.

«Але ніхто не зацікавлений в тому, щоб ухвалювати цей закон, який визначає єдині правила гри для всіх: для старателів, місцевої влади, уряду, бізнесу тощо. Ключова дискусія, яка ведеться сьогодні і в Адміністрації Президента, і в оточенні прем’єр-міністра – не про те, як ліквідувати бурштинову мафію, а про те, хто її очолить. Саме цим пояснюється те, що постійно знаходяться аргументи, чому цей закон не треба голосувати», – пояснив Голова Комітету.

Він висловив переконання, що доки не буде ухвалено цей закон та нормативні акти, які визначать статус старателів, приймуть положення про бурштинову біржу, розпишуть положення про зрозумілу процедуру видобутку та продажу за кордон цього українського національного багатства, доти корупційна, тіньова складова в цій справі буде домінувати.

«Отож, будемо робити все, щоб Верховна Рада розглянула і підтримала наш закон», – підсумував Микола Томенко.