Наділити себе правом ревізії результатів народного волевиявлення не додумався навіть Янукович, – політолог

25 Лютого 2016 15:19

13

Партійні лідери, автори закону про «партійну диктатуру», виявилися зухвалішими ніж їх «попередники», бо наділити себе правом ревізії результатів народного волевиявлення, не додумався навіть Янукович.

«Закон, який має підписати Президент, цілеспрямовано нівелює думку виборця і його право вибору. Якщо я голосую за громадського діяча, відомого своїми антикорупційними поглядами чи бойового командира, знаного своїм героїзмом, то хочу в Раді бачити саме їх під партійним брендом політичної сили. Закон же передбачає заміну одних кандидатів на інших. Виходить, що віддавши голос за свого кандидата, в сесійній залі можна буде побачити зовсім інших людей. Без антикорупційних поглядів, з «жвавими» біографіями замість бойових дій» – таку думку висловив політолог, голова київського відділення Фонду М. Томенка «Рідна країна» Олександр Федоренко у своєму дописі на Лівий берег.

Політолог назвав даний закон юридичним нонсенсом, звернувши увагу на декілька головних нюансів законопроекту №3700.

«Один абзац законодавчої ініціативи виписаний настільки хитромудро, що зрозуміти яка частина виборчого партійного списку зазнаватиме лідерських ротацій, не є можливим. Виключатимуть тих, хто залишився поза межами прохідної частини чи навіть серед тих, хто пройшов? П’ятірку теж змінюватимуть?- зазначає есперт. – Закон суперечить Конституції України в частині поширення дії закону відносно обраних у 2014р. депутатів Верховної Ради. Адже за Конституцією, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі».

Олександр Федоренко зазначає, що «партійна диктатура» створює умови для розвитку партійних політичних проектів, а не ідеологічних партій. Симбіоз лідера партійного бренду зі спонсорами, в оточенні найближчого кола обраних, гальмує розвиток потужних демократичних політичних партій, прозорість і чесність виборчого процесу.

«Партійна диктатура» очевидний нонсенс для європейських демократичних країн. «Гратися» з результатами виборів там нікому не дозволено. Крім того, не слід забувати, що право обирати народних депутатів належить виключно громадянам України. Ротація партійних списків і корегування результатів виборів лідерами партій є як мінімум спотворенням народного волевиявлення, як максимум – узурпацією державної влади парт номенклатурою», – зауважує експерт.