Навіщо люди носять краватку?

20 Лютого 2016 14:26

1

Краватка була придумана на основі шарфа. Але, на відміну від нього, цей предмет гардеробу абсолютно даремний: і не гріє, і не захищає. Однак ж припиняти носити його ніхто не збирається. Він обов’язковий атрибут офіційної, парадної або форменої одежі. У багатьох компаніях, для яких важлива демонстрація респектабельності, співробітники-чоловіки повинні носити строгий костюм і краватку.

Пристойна краватка коштує недешево – 50-100 доларів, статусна може бути ще дорожчою. Для чого ж вона служить? Ось що кажуть соціологи. Людина потребує того, щоб ототожнювати себе з якоюсь групою, інакше їй важко вести соціальне життя. Коли ви зустрічаєте людину і нічого про неї не знаєте, ви не розумієте, як з нею поводитися, які питання можна задавати, а які не слід.

Таким чином, люди носять краватку, бо вона служить символом приналежності людини до певної субкультури. Наприклад, у Великій Британії існують краватки наукових товариств, спортивних клубів, гвардійських полків. Якщо зустрінете англійця в темно-синій краватці в тонку синю смужку, мабуть, це випускник престижної Ітонської приватної школи.

Таких ідентифікаційних символів у житті людей є досить багато. Символічне значення можуть мати не тільки одяг і його елементи, але і спеціально виготовлені знаки, медалі, персні, татуювання та інше.

Джерело: vsviti.com.ua