Незвичайний сир: молоко буйволиць, бургундська горілка, сирні мухи…

8 Лютого 2016 17:49

Сир — це обов’язковий продукт, який знаходиться практично в кожному холодильнику. Різновидів сирів дуже багато, можна вибрати на свій смак.

Редакція підготувала Топ-3 найбільш незвичайних сирів, які обов’язково варто спробувати, пише olympica.com.

1. Моцарелла-ді-Буфала

Ви напевно пробували моцарелу в салаті Капрезе або в будь-якому іншому. Цей продукт готується з коров’ячого молока, але є незвичайний сорт цього сиру, для виготовлення якого беруть молоко буйволиць. Тоді моцарелла виходить з більш насиченим ароматом і ніжною текстурою. У регіонах Кампанія використовують тільки молоко чорних буйловиц. Подорожуючи в цьому регіоні Італії, обов’язково спробуйте цей незвичайний сир.

2. Епуас

Цей незвичайний гастрономічний сир можна знайти в Бургундії (Італія), саме цей регіон славиться виробництвом незвичайного м’якого сиру. Вперше про цей продукт дізналися в 1775 році. Для виготовлення цього сиру використовують молоко особливої породи корів, які вирощуються в області Кот-д’Ор. Це молоко ретельно перевіряють на наявність різних токсин і мікроорганізмів.


Особливість цього незвичайного сиру в тому, що у нього мита скоринка. У процесі дозрівання її промивають витриманою бургундської горілкою з виноградних вичавок або вином. І вже через 5-8 тижнів цей сир можна вживати в їжу. В Україні цей сир не виробляють, тому насолодитися його смаком можна, відвідавши Францію.

3. Касу марця

Третє місце по праву займає «Casu marzu», що в перекладі означає «гнилий сир». Цей вид незвичайного сиру виготовляється в Сардинії і визнаний найнебезпечнішим продуктом. Справа в тому, що його готують по дуже дивній технології: сир виставляють на пекуче сонце, щоб його обліпили сирні мухи, які відкладають в нього свої личинки. У підсумку сир через кислоти личинок виходить дуже м’яким і вважається свіжим до тих пір, поки вони в ньому живуть. Люди, які зважилися вжити цей сир в їжу, повинні дотримуватися певних заходів безпеки, інакше в кращому випадку можуть отримати сильне отруєння. У їжу вживається тільки внутрішня частина, попередньо зрізавши верхню. Самі сардинці не рекомендують витягувати личинок з сиру, але необхідно бути дуже обережним у такому випадку, так як вони здатні вистрибувати з продукту, тому потрібно закривати очі рукою.

Всі незвичайні сири відрізняються своїм специфічним ароматом і смаком. Не кожна людина здатна спробувати їх без попереднього морального настрою.