Оформити ДТП в Україні допоможе електронний «європротокол»

20 Лютого 2016 14:41

В Україні з’явиться мобільний додаток для врегулювання ДТП – електронний «європротокол». Рішення про запуск відповідного проекту ухвалила президія Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) 28 січня 2016 року.

Оформити ДТП в Україні допоможе електронний «європротокол»

Впровадження електронної версії «європротоколу» дасть можливість заощадити до 30% часу на оформлення ДТП і суттєво знизить рівень помилок при заповненні, пише  Діловий регіон, цитуючи Autocentre.ua.

Подібне мобільне доповнення активно використовується під час оформлення ДТП в Польщі, Чехії, Іспанії та Бельгії. В цілому в країнах ЄС рівень використання «європротоколу» складає 80% від ДТП, де немає травмованих. І чверть клієнтів страхових компаній активно використовують мобільні додатки для комунікації зі страховою компанією в разі ДТП.

За результатами 2015 року в Україні «європротоколом» при врегулюванні ДТП скористалися 12% потерпілих, які звернулися до страховиків за відшкодуванням. Це більше 12 тисяч осіб.

Сума виплат страхового відшкодування по європротоколу склала близько 70,5 млн грн. Середній термін врегулювання – 82 дні.

За задумом, під час укладання договору ОСЦПВ (електронного полісу) клієнт отримає доступ до мобільного додатку і зможе встановити його на свій телефон. У разі ДТП через цей додаток буде здійснюватися перевірка страхового покриття обох учасників ДТП шляхом запиту до ЦБД МТСБУ. На сервері МТСБУ буде здійснюватися фіксація часу і дати ДТП, а за допомогою GPS навігації буде фіксуватися місце ДТП. Також буде можливість вибрати одну з типових схем ДТП і додати фото події. Заповнений «європротокол» буде потрапляти до ЦБД, а потерпілому надаватиметься інформація щодо можливості прямого врегулювання збитку.

Мобільний додаток дозволить не тільки заощадити час учасників на врегулювання, а й запобігти помилкам, які нерідко допускають учасники при заповненні паперової версії «європротоколу».

В електронній версії при заповненні кожного з полів потерпілому будуть надаватися підказки і нагадування, які суттєво спростять процес заповнення. До того ж МТСБУ отримає можливість контролювати правомірність відмови страховика у виплаті відшкодування в разі неточності при заповненні «європротоколу».

Страховики зі свого боку будуть отримувати інформацію про ДТП за участю їх клієнта миттєво, що дозволить зменшити ризик страхового шахрайства. Зменшиться і кількість суперечок, пов’язаних з помилками при заповненні «європротоколу».

Зростання лімітів для врегулювання в рамках «європротоколу» з 25 до 50 тис. грн., за прогнозами МТСБУ, призведе до збільшення частоти використання врегулювання стане особливо популярним після переходу до прямого врегулювання страхових подій. «європротоколу» в 2016 році до 15-17% потерпілих. Спрощений механізм

«Повноцінний запуск електронної форми «європротоколу» можливий після введення електронного полісу ОСЦПВ, оскільки унікальний логін для встановлення доповнення надаватиметься під час укладення договору. Впровадження нових технологій зробить продукт ОСЦПВ зручнішим для клієнта і дозволить йому уникнути прикрих помилок при заповненні «європротоколу», – коментує Володимир Шевченко, генеральний директор МТСБУ.