У Києві пройде масштабний музейний проект, присвячений фільму Сергія Параджанова

25 Лютого 2016 15:02

сергій

У березні-квітні в “Мистецькому Арсеналі” пройде експозиція “Тіні забутих предків. Виставка” – масштабний музейний проект, присвячений фільму Сергія Параджанова.

Про це повідомляють організатори виставки, інформує Лівий берег.

Проект покликаний відтворити світ відомого українського фільму, розповісти про те, як його створювали, зрозуміти контекст місця і часу, в яких він народжувався.

“Зі самого початку “Тіні” були не конвеєрним фільмом студії Олександра Довженка, а творчою лабораторією, – розповідає один з кураторів виставки, кінокритик Андрій Алфьоров. – Група художників-першопрохідців перетворила знімальний процес на якесь алхімічне дійство, чарівництво”.

Експозиція матиме дев’ять залів, що відображають дев’ять етапів створення “Тіней забутих предків”. Кожен із залів дає можливість подивитися на “Тіні” під різними кутами.

На виставці покажуть розкадровки, зроблені Параджановим, які півстоліття зберігалися в особистому архіві Володимира Луговського, другого режисера фільму; роботи Георгія Якутовича, художника фільму; фотографії і спогади Тиберія Сильваші, який був волонтером на зйомках; інтерв’ю і проби Геннадія Юхтіна, якого затвердили на роль Івана до того, як вона перейшла Миколайчукові; роботи Лідії Байкової, яка створила унікальні костюми.

Крім того, куратори виставки хочуть підкреслити вплив “Тіней” на сучасних художників: Миколу Малишка, Тиберія Сильваші, Андрія Хіра, Антона Логова, композитора Святослава Луньова та режисера Ігоря Подольчака. “Фільм такий концентрований, що потягнув за собою цілий спектр художніх явищ у сучасному мистецтві”, – говорить Павло Гудімов, куратор виставки.

У рамках роботи виставки пройдуть лекції про український і світовий кінематограф 60-х, кураторські екскурсії, зустрічі з учасниками зйомок і круглі столи.

“Тіні забутих предків. Виставка” пройде в “Мистецькому Арсеналі” з 23 березня по 10 квітня.

Фото: Facebook / Тіні забутих предків. Виставка

Нагадаємо, 2015 року в Україні відзначали 50-ліття з дня прем’єри фільму “Тіні забутих предків” у Києві.