Рада проголосувала за зміни до Конституції у частині правосуддя

2 Лютого 2016 11:55
original_1
Голосування – попереднє, для остаточного ухвалення змін необхідне ще одне голосування на наступній сесії Ради.

Депутати Верховної Ради попередньо схвалили президентський проект конституційних змін у частині правосуддя. Таке рішення ухвалили 244 народних депутати.

Запропонованими змінами, зокрема, передбачено скасування процедури обрання судді на термін на 5 років уперше, натомість суддів обиратимуть безстроково. Окрім того, суддів призначатимуть за поданням Вищої ради юстиції, що має забезпечити «виключно церемоніальну роль глави держави у цьому процесі». Суддів Конституційного суду обиратимуть, як і раніше на 9 років.

Повноваження щодо звільнення суддів та їх переведення з одного суду до іншого передаються Вищій раді правосуддя (цей орган має бути створений не пізніше 30 квітня 2019 року).

Окрім того, запропоновані зміни виключають з тексту Конституції Розділ VII «Прокуратура».

Для попереднього ухвалення змін була необхідна проста більшість голосів депутатів – 226, однак для остаточного ухвалення необхідна конституційна більшість у 300 голосів.

Нагадаємо, Рада направила на розгляд Конституційного суду проект судової реформи 22 грудня. Конституційний суд схвалив проект реформи.

Однак 27 січня у ВР зареєстрували допрацьований проект змін до Конституції у частині правосуддя, де передбачено можливість Верховної Ради відправляти у відставку генерального прокурора.

Згідно зі змінами, датованими 26 січня, в п.25 ст. 85 Конституції повернена норма, згідно з якою «до повноважень Верховної Ради України віднесено надання згоди на призначення на посаду та звільнення з посади президентом України генерального прокурора; висловлення недовіри генеральному прокурору, що має наслідком його відставку з посади».

Рада направила в КСУ оновлений проект конституційних змін у частині правосуддя 28 січня. 1 лютого КСУ схвалив і оновлений проект.