Розкіш весни: де i коли побачити цвітіння найкрасивіших квітів України

16 Лютого 2016 17:17

Чарівні провісники весни – уже невдовзі перші квіти порадують нас цвітінням. За ними розквітнуть дерева – яблуні, черешні, вишні. А у червні – королева квітів – троянда. Цих, залитих сонячних днів, ми чекаємо уже зараз. Адже заквітчані сади не тільки додають позитивного настрою, а й невичерпної енергії жити і творити. Принаймні, у цьому впевнені митці, які щовесни виймають свої мольберти і йдуть до ботанічних садів, на береги річок, які рясно уквітчані кольоровим цвітом. З-під їхніх пензлів народжуються справжні шедеври, які здатні зігріти навіть у темну та холодну зимову ніч.

IGotoWorld.com підготував для вас добірку про найнезвичайніші і найгарніші квіти в Україні. Згадаємо про квіти, які тішать око і влітку, і восени. Де їх шукати?

33

Первоцвіти

Проліска – саме ця тендітна квітка пробивається крізь сніг, щоб побачити перші промені весняного сонця. Тому саме її називають першою весняною квіткою. Також незмінний провісник весни – підсніжник. Цілі поля цих маленьких квітів можна зустріти в Ічнянському національному парку, на Чернігівщині.

Також весняні первоцвіти можна побачити на карпатських полонинах. Та навесні в горах ще досить багато снігу, тож підкоряти їх, щоб побачити провісників весни, наважиться не кожен. Варто пам’ятати, що проліска та підсніжники внесені до Червоної книги України, тому рвати їх не варто.

Не прогавте моменту, щоб споглядати таку красу!

Шафран Гейфеля

Ця тендітна квітка зазвичай асоціюється у нас з полонинами, горами, які, здається, височіють під самим небом. Так і є. Шафран Гейфеля, ще його називають «крокус», полюбляє зростати на височині. Ще сніг не зійшов, а ця маленька фіолетова квіточка уже простягає свої пелюстки до сонця. Шафран теж внесений до Червоної книги України, тому рвати його не можна. А якщо порушите заборону, то будьте готові заплатити по 62 гривні за кожну квітку! Ростуть крокуси на горі Драгобрат, на Чорногорі.
Якщо підніматися високо в гори вам не хочеться, то ці квіти можна побачити у селі Колочава, що на Міжгірщині. Також є крокуси у заповіднику «Медобори» та Вижницькому нацпарку.

Дерево магнолія

Магнолії

Пора цвітіння цих чарівних дерев – одна із найулюбленіших для любителів фотографій та селфі. Великі білі та рожеві квіти ніби створені для того, щоб прикрасити світлину чи картину. Із початком цвітіння цих екзотичних дерев у ботанічних садах різко зростає кількість відвідувачів. Відкриємо вам секрет: краще приходити поглянути на ці дерева вранці. Чому? Кажуть, що саме тоді можна відчути тепло від пелюсток магнолії! Зростають ці дерева в Одеському ботанічному саду, Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка. Тут їх аж 10 різновидів.
Також це дерево є і у Ботанічному саду Харківського національного університету. Цікаво, що побачити магнолію можна не тільки у ботсаду, а й у парках та на вулицях Житомира, Львова, Ужгорода, Мукачева та у Криму. Найбільше магнолій у Закарпатті та на півострові. А все через теплий клімат.

Сакура

Сакури

Як не дивно, але це дерево, родом із Японії, досить добре прижилося на території України. У деяких містах є навіть цілі алеї сакур. Масово висаджувати японську вишню у Мукачеві почали у 2009 році. За ним «підтягнувся» і Ужгород, адже було помітно, що цим теплолюбивим деревам сподобався клімат Закарпаття. Ось уже кілька років поспіль в обласному центрі організовують святкування «Сакура-фест». Припадає він на травневі свята. У цей час до Закарпаття, щоб глянути на рожеві дерева, приїздить велика кількість туристів.
Також популярністю сакури користуються у Києві та Чернівцях. У цих містах японську вишню можна побачити у Ботанічному саду Чернівецького національного університету та у київському парку «Кіото». До слова, алея сакур у столичному парку – найдовша у Європі (майже 1 кілометр). І висадили її за участі самих японців.

Тюльпаны в Мамаевцах 2015 уже расцвели!

Тюльпани

Вже давно місцем, яке славиться своїми тюльпанами, є Кіровоградський дендропарк. Тільки уявіть, у 2015 році там зацвіло 2 мільйони цих весняних квітів. Цілі алеї різнокольорових тюльпанів просто заворожують!

Та з’явилося місце, яке може скласти конкуренцію дендропарку. Цілі поля тюльпанів розкинулися у Мамаївцях, що на Буковині. Минулого року на тюльпановому полі цвіло 60 різновидів цієї квітки.

А якщо наприкінці квітня чи на початку травня ви проїздитимете дорогою Львів – Самбір, то дивіться по боках. Біля села Луки щовесни зацвітають чорні тюльпани! Друга назва – рябчик шаховий. Квітка занесена до Червоної книги України.

2_0.jpg

Нарциси

В урочищі Кереші, на Закарпатті, ростуть просто запаморочливі квіти. Називають їх так, бо вони справді можуть запаморочити голову. Існує навіть легенда, що коли місцевий Хустський замок захопили вороги, то селяни принесли їм подарунки, ніби як знак покори. Були це подушки, набиті нарцисами. Більше нові власники замку не прокинулися. Та туристам, які відвідують заповідне місце, турбуватися нічого. Головне – не заснути у полі.

Долина нарцисів входить до складу Карпатського біосферного заповідника, який є біосферним резерватом ЮНЕСКО.

5 Люка на поляне

Дикі орхідеї

На Кінбурнській косі можна побачити найбільші в Україні поля диких орхідей. У регіональному ландшафтному парку є 2 види цих квітів. Вони поширені по всій Україні, та ніде немає цілих полів цих аристократичних квітів. А на Кінбурнській косі на квадратному метрі зростає кілька десятків квітів. Це одне з найбільших полів диких орхідей у Європі. Проте дістатися сюди не просто. Для цього необхідно буде скористатися катером або ж всюдихідним автобусом.

Ростуть дикі орхідеї і в Національному парку «Олешківські піски», та на найбільшому острові України Джарилгач на Тендрівській косі.

Любителям квітів слід пам’ятати: час цвітіння – орієнтовний. Коли квіти порадують своїм цвітом, залежить від багатьох чинників, зокрема від погоди. Якщо цьогоріч весна не забариться, то і квіти розцвітуть вчасно. Якщо ж ще у березні стоятиме сніг, то на раннє цвітіння марно розраховувати. Тому, якщо ви вподобали собі якусь квітку і бажаєте поглянути, як вона цвістиме, то слідкуйте за анонсами та новинами ботанічних садів, парків. Більшість з них мають офіційні сторінки чи повідомляють найактуальнішу інформацію на своїх соціальних сторінках в інтернеті.

Джерело: m-ukraine.com