Що означає слово “спам”?

11 Лютого 2016 17:46

У комп’ютерних технологіях спам – це рекламна розсилка повідомлень в інтернеті користувачам, які не бажають її отримувати. Але слово «спам» старше від інтернету та багатьох його користувачів.

Слово «спам» з’явилося в 1936 році. Спочатку воно розшифровувалося, як SPiced hAM або «гостра шинка». Згідно інших – абревіатура Shoulder of Pork and hAM – стегна та свинні лопатки. SPAM було товарним знаком м’ясних консерв компанії Hormel Foods Corporation.

Величезні запаси консервів залишилися після Другої світової війни. Їх виготовили для годування американських солдатів та союзників за програмою ленд-лізу. Спам продавався вільно і став основним замінником м’яса. Багато спаму їла біднота в післявоєнні роки і за цей час сильно набрид британцям. Попит на цей товар зазнав спаду тому, щоб збільшити продаж, була проведена перша активна рекламна компанія.

Слово «спам» наповнило середовище проживання покупців, воно було написане на вітринах дешевих магазинів, бортах трамваїв, автобусів, фасадах будинків, в газетах. По радіо безперестанку рекламувалися консерви «спам».

Поступово консерви розпродали й історія забулася, але в 1986 році на конференціях прообразу інтернету Usenet з’явилися повідомлення у великих кількостях від такого собі Дейва Родеса. Він рекламував нову фінансову піраміду і ці розсилки неабияк дістали користувачів, тому дехто згадав спосіб продажу консерв від компанії SPAM і цю нав’язливу рекламу охрестив «спамом». З цього моменту за словом спам встановилося нове значення, що потрапило в комп’ютерну технологію для того, щоб позначати настирливі комп’ютерні розсилки.

 

Корпорація SPAM не одобрила нове значення слова, навіть був суд компанії з виробниками антиспамового ПЗ. Суд виграла фірма SpamArrest – їй було дозволено використовувати це слово нарівні з Hormel. Але з цього моменту слово «спам» стало загальним.