Сьогодні в Центрі Курбаса презентують “Майдан. До і після”

18 Лютого 2016 12:10
epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

18 лютого о 18.00 відбудеться сценічна презентація «МАЙДАН. ДО І ПІСЛЯ» у Центрі Курбаса. Це унікальний театральний проект за сучасною українською драмою, який діє за принципом самоорганізації Майдану.

У рамках проекту: 

  • Видання першої антології драми про Революцію Гідності і війну на Сході «Майдан. До і після» драматургічним відділом Центру Курбаса у співпраці з видавництвом «Світ знань» за підтримки УККА (Чикаго, США).
  • Презентація антології у НЦТМ імені Леся Курбаса з фрагментами вистав і сценічними читаннями п’єс за участі упорядників, авторів, режисерів, акторів, дискусія про актуальну драму. У презентації беруть участь актори і режисери Національного театру імені І.Франка, Київського театру сучасної драми і комедії, театрів МІСТ, «ПЕРЕТВОРЕННЯ», студенти і викладачі вишів КНУТКІТ імені І.Карпенка-Карого і КНУКІМ.
  • Анонсування презентацій, сценічних читань п’єс антології і вистав у театрах Києва, інших міст України (Івано-Франківськ, Рівне, Кривий Ріг, Херсон, Харків), а також закордоном.

– Події Революції Гідності та війни стали знаковими для нашого народу і змінили не лише нас, а й увесь світ. Розуміння цього перетворення надзвичайно важливе. І не лише на документальному рівні, а й більш складному – художнього осмислення, – розповідає організаторка, драматург Неда Неждана. – «Майдан. До і після» – перша антологія п’єс, народженої Майданом, його передчуттям, переживанням, усвідомленням.

Книга складається з дев’яти п’єс і трьох частин: «Предтеча», «Майдан» і «Війна». До збірки входять тексти різних поколінь (від 70-ти до 20-річних) і стилів (документальна, містична, анімалістична, історична, віртуальна, вертеп). Серед авторів книги – Я.Верещак, О.Вітер, О.Миколайчук-Низовець, Н.Марчук, Н.Неждана, Н.Симчич, К.Скорик, Д.Терновий.

Деякі з п’єс уже були переможцями на престижних конкурсах, опубліковані та втілені у читаннях і виставах закордоном, зокрема в Австрії, Німеччині, Франції, США. Деякі написані напередодні. Їх об’єднує одне – осмислення новітньої України. У проекті не лише видання п’єс, а й театральне втілення – сценічні читання і постановки в Україні і не тільки. Проект «Майдан. До і після» – унікальний шанс для театрів бути актуальними у надзвичайно драматичний для свого народу час.

Контактні координати: 050-826-46-51, 067 235 30 02 (моб.); ел. пошта drama@i.ua.
Адреса: вул. Володимирська, 23-в, НЦТМ імені Леся Курбаса (kurbas.org.ua).

Джерело: Вечрній Київ