Світ у 2025: Росія “не існуватиме”, а Китай втратить світовий вплив

10 Лютого 2016 09:18

У доповіді The Decade Forecast, складеній приватною розвідувальною компанією Stratfor, розкриваються питання, які, можливо, постануть по всьому світу протягом наступного десятиліття. Пропонуємо вашій увазі 9 глобальних “передбачень”  до середини 21 століття

Деякі з прогнозів вже почали збуватися, в тому числі те, що ЄС зіштовхнеться з рядом проблем – як зростання націоналізму і соціальні заворушення,  а також уповільнення китайської економіки.

Компанія Stratfor, яка успішно передбачила  нездатність Європи впоратися з фінансовою кризою та війну США із джихадистами, також пророкує, що  США зроблять крок назад від вирішення глобальних проблем, але, все ж таки, залишаться у топі найбільш впливових сил.
Багато країн зустрінуть важкі часи  війн, змін у  політиці і економічний спад, а саме ці чинники грають важливу роль в глобальному зрушенні, яке попереду.

Серед найцікавіших передбачень:

jihad-1

1. Війна США із джихадистами завершиться.
До 2020 року  дві великі війни на Близькому Сході ослабнуть, хоча це буде тривалий процес.
Stratfor попереджає, що  теракти  далі викликатимуть хаос, причому деякі з них будуть досить “успішними”.
Агенство прогнозує, що ісламські бойовики все таки залишаться проблемою, особливо в країнах Близького Сходу.


318f770b5e2f6f7e1ae3d8bc51233ef72. ЄВРОПА буде страждати.
Різні європейські системи та демографія продовжать тиск на інститути ЄС.

“Головною політичною тенденцією буде дистанціювання  від мультинаціональних рішень до націоналізму, що обумовлено розходженням економічних, соціальних і культурних сил”, попереджає Stratfor.

Європейський союз ніколи не повернеться в повну силу після минулорічної фінансової кризи і, значною мірою, залишиться розділеним на наступне десятиліття.

Зростаючий націоналізм і євро-скептицизм також завдадуть удару ЄС,  де країни будуть опиратися скоріше на внутрішні рішення,  а ніж на спільні зовнішні.
У той час, як ЄС буде продовжувати існувати, його політичні і мілітарні операції “регулюватимуться в першу чергу за допомогою двосторонніх або обмежених  багатосторонніх відносин, які будуть маломасштабними і не обов’язковими “.
Нації проводитимуть протекціоністську політику, а також шукатимуть шляхи подальшого забезпечення кордонів; дещо вже почало відбуватися, оскільки Європа бореться з найбільшою кризою біженців з часів Другої світової війни.


825046593bdb24d4be1d6d9b0b341efe

3. РОСІЯ “не існуватиме”.
Наступне десятиліття буде бачити Росію , як таку, що прагне убезпечити себе перед економічним спадом, попереджає Stratfor, оскільки країна і далі продовжує агресивно діяти у певних регіонах.
Бачачи себе під прицілом, Росія стане ще агресивнішою територіально, оскільки вона намагається поширювати свою владу як всередині, так і ззовні, що є досить дорого.

“Росія також буде прагнути до реінтеграції колишніх радянських республік у певний взаємопов’язаний організм, для того, щоб затримати демографічні проблеми, розширити свій ринок і, перш за все, поглинути деякі територіальні буфери.” (за прогнозом).

Така дія занепокоїть її сусідів через  національну безпеку і швидкозмінну економічну політику.

Зростання витрат на військо, зниження цін на нафту і внутрішні питання будуть ослаблювати  Росію; нездатність контролювати федерацію створить вакуум. Вплив Москви істотно ослабне, що сприятиме утворенню автономних областей.
“Ми очікуємо, що контроль Москви істотно впаде, що призведе до формальної і неформальної фрагментації Росії”, попереджає доповідь. “Малоймовірно, що Російська Федерація виживе у  її нинішньому вигляді.”
Такі країни, як Польща, Угорщина і Румунія теж  збільшать свою територію за рахунок забраних  Росією терен протягом історії.


d0ce2b6ea95db65d6d0814987dd16f914. ТУРЕЧЧИНА стане ПОТУЖНОЮ країною.
У світі вже помітно занепад  національних держав, створених Європою в Північній Африці і на Близькому Сході. Туреччина, чия південна межа близька до зони перманентних конфліктів, буде повільно встрягати в хід бойових дій, прогнозує Stratfor, і стане великого регіональною потугою  та, навіть, конкурентом Ірану.
Америка надасть підтримку Туреччині,  яка буде основною рушійною силою в Азії і на Середньому Сході.
“Незалежно  від небажання, Туреччина не може стояти осторонь хаосу на її кордонах, і жодна інша країна не буде нести цей тягар”, передбачає Stratfor.


1607e80eba3a3ad8020dbe68a25693be5. Розвиток КИТАЮ сповільниться.
Згідно з Stratfor, зараз Китай є на кінці свого циклу “стрімке зростання/ низькі заробітні плати” і вступає у іншу стадію, відому як “новий стандарт”, що буде супроводжуватися періодом значно повільнішого зростання.
“Китай буде, як і раніше, однією з основних економічних сил, але не  динамічним двигуном глобального зростання”, йдеться в доповіді.
Натомість, нова група з 16 країн, яка включає в себе більшість країн Південно-Східної Азії, Східної Африки і частини Латинської Америки, вийде на позицію Китаю в якості економічної сили.
Згідно зі звітом, Китай також втратить частину своєї військової потужності, а Японія стане домінуючою в регіоні.


a82caca3c022e6ab97f0461c09aad3466. АМЕРИКА стане “менш заангажованою” країною.
Сполучені Штати, як і раніше, залишаться  однією з основних економічних, політичних і військових сил на світовій арені,  але будуть “менш заангажованими, ніж в минулому”, адже держава  вивчила деякі життєві уроки з історії. Це, в свою чергу, схиляє до  більшої обережності у економічних і військових питаннях, а обмеження впливу заспокоїть ворожі країни. США будуть більш розбірливими у питаннях, куди слід втручатися.
“Це викличе серйозні стратегічні загрози у  пропорції потуг, але США відкине  роль першого “відповідача”,  як це було в останні роки,” передбачає Stratfor.


ddc6b15c50e8e07d979f88c3282005177. НІМЕЧЧИНА втратить владу.
Хоча провідна  європейська країна зберегла сильні позиції після  фінансової кризи, проте  вона залишається дуже вразливою, адже  50% експорту (половина ВВП)  тече в інші країни ЄС.
Четверта за величиною економіка  світі  є заручником економічного добробуту та конкурентного середовища, в якій вона працює, підкреслює Stratfor.
Протекціоністська політика вплине  на експорт, що викличе економічного спад. Внаслідок цього вплив Німеччини  знизиться протягом наступного десятиліття.


0b690e46d06b020bd7e7f24c8ad71d638. Потуга ПОЛЬЩІ зросте.
Згідно з Stratfor, у Польщі  відбувся вражаючий економічний і політичний ріст в останні роки.
Східноєвропейська держава не тільки продовжить  стрімко розвиватися, але і стане  ключовим гравцем через розширення  торговельних відносин.
Такий крок буде поганою новиною для Росії, оскільки Польща, за прогнозами, буде лідером в коаліції проти Росії. За прогнозами, Румунія долучиться до коаліції вже протягом першої половини цього десятиліття.
“У другій половині десятиліття цей союз буде відігравати важливу роль у “перекроюванні” російських кордонів  і повернення загарбаних раніше територій”.Такі політичні ігри підштовхують  Польщу до союзу з Америкою, яка стане стабілізуючою силою.


middle_east_large9. БЛИЗЬКИЙ  СХІД почне розпадатися.
Національні держави, штучно створені Заходом, впадуть. Stratfor прогнозує, що  деякі країни об’єднаються у воюючі між собою фракції. У доповіді підкреслюється:  поки вакуум влади продовжить існувати, групи джихадистів  будуть розділені внутрішніми протиріччями.
США послабить свій  вплив в регіоні, а досі відносно нейтральна Туреччина буде  змушена втрутитися і діяти як стабілізуюча сила в регіоні.

Джерело: News AU,  informal.com.ua