Топ-10 найкрасивіших птахів у світі

25 Лютого 2016 17:08

Світ пернатих вражає своїм багатим розмаїттям. Тут і химерність форм, і яскравість кольорів, різноманіття розмірів. Запрошуємо вас на своєрідний конкурс птичей краси. Ви дізнаєтеся, хто ж лідирує в рейтингу «найбільш красиві птахи в світі», на думку громадськості, і зможете поділитися своїми міркуваннями на цей рахунок.

1. Індійський павич

Индийский павлин
Важко змагатися з царственим величчю розкішного хвоста павича, нагадує розсип дорогоцінних каменів. Тому не дивно, що павич лідирує в десятці найкрасивіших птахів світу, урочисто займаючи перше місце.
Павич користувався знаменитістю у всі часи. Ось вже 3000 років його зображують на предметах мистецтва, оспівують у легендах, релігії і літератури, зображують на національній та комерційної символіці.
Так він вважається священним птахом в іудаїзмі, національним символом М’янми, Ірану та Індії. Вже багато років на логотипі знаменитої телекомпанії в Америці (NBC) красується зображення павича. Також своєю величною красою павич прикрашала палаци вінценосних осіб, зважаючи символом влади і багатства.

2. Золотий фазан

Золотой фазан
Визнаний одним із самих чудових представників пернатих. Самці славляться своїм зачаровує погляд яскравим оперенням і багатим хвостом. Золотисте з чорними смугами оперення голови фазана нагадує царський головний убір фараона — немес, завдяки чому птах виглядає ще величнішим.
Ще легендарний ватажок аргонавтів Ясон під час свого знаменитого походу за золотим руном спокусився золотом оперення цієї птиці і привіз дорогоцінний трофей в Грецію. Фазан присутня в багатьох сюжетах казок і легенд. Пам’ятаєте казку про Жар-птицю? Саме золотий фазан з його блискучим пір’ям, що живе у Китаї, став прототипом цієї казкового диво-птаха.

3. Вінценосний журавель

Венценосный журавль
Вважається однією з найкрасивіших і романтичних птахів у світі, виділяючись аристократичним благородством вигляду. Це досить великий птах, що, однак, не заважає їй бути дуже витонченою і граціозною. У висоту вона сягає більше метра, а розмах його крил становить 198 див. Голову журавля царствено увінчує золотий чубчик, що нагадує королівську діадему.
Протягом довгих років птах символізує найдорожчі людині цінності. Завдяки своїй моногамність уособлює сімейне щастя. Також вона вважається символом довголіття. Будучи найбільш романтичною птахом, вінценосний журавель виконує захоплюючі шлюбні танці для своєї обраниці, пускаючись у граціозний танок зі складними «па».

4. Велика райський птах

Большая райская птица
Мабуть, сама велика модниця світу птахів, що славиться екстравагантними «вбранням» від-кутюр. В її яскравому оперенні оригінальним чином поєднуються самі насичені кольори. Відмітна особливість її вигляду — розкішний палаючий віяло хвоста. Великі райські птахи мешкають переважно у високогірних лісах Австралії, Нової Гвінеї та Індонезії. На жаль, ці красуні на очі трапляються дуже рідко. Найбільша ймовірність їх побачити — в період струму.

5. Никобарский або гривистий голуб

Никобарский или гривистый голубь
Екзотична тропіканка, що живе на незаселених островах. Відмітна особливість цього різновиду голуба — шлейф з різнокольорових довгих пір’я навколо шиї, на зразок царської мантії. Пір’я гривистого голуба іскряться райдужними переливами не гірше дорогоцінних каменів. Особливо виграшно птах виглядає на яскравому сонячному світлі.

6. Качки-мандаринки

Утки-мандаринки
Ці птахи вважаються найкрасивішими представниками сімейства качиних. Їх барвисте оперення радує око своєю яскравістю і оригінальним поєднанням кольорів. Ореол їх проживання на Далекому Сході. Качки-мандаринки дуже шановані в Китаї. Їх часто зображують у мистецтві як символ вічної вірності. У зв’язку з цим, зображеннями качок-мандаринок декорують приміщення для проведення шлюбних церемоній, щоб побажати молодятам щастя в сімейному житті.

7. Червоний ара

Красный ара
Птиця була удостоєна звання — цар папуг. Представники цього виду можуть похвалитися яскравим, викликають забарвлень оперенням. Це не тільки дуже гарна, але й надзвичайно розумний птах. Папуги ара можна навчити розмовляти, а його словниковий запас може досягати більше 100 слів. Проте зовнішні достоїнства принесли папузі більше горя, ніж щастя. Ара користувався величезним попитом у індіанців. Його м’ясо вживали в їжу, а красиві пір’я пускали на прикраси для ритуальних нарядів. Все це призвело до того, що ара виявився практично на грані зникнення. Папуги ара — довгожителі, які живуть до 80 років. Зустрічається в природі від Еквадору до Мексики, в тропіках Амазонки і в Болівії.

8. Червоний кардинал

Красный кардинал
Серйозного дипломатичному увазі і малиново-червоної «мантії» цієї пташки міг би позаздрити сам кардинал Мазаріні. Крім дуже помітною зовнішності, птах може похвалитися ще й дивовижним голосом. Трелі червоного кардинала чимось нагадують спів солов’я. Американці живлять дуже теплі почуття до цієї птиці, ототожнюючи її з символом Різдва. У зв’язку з цим, червоного кардинала в Америці, як снігура в Росії, зображують на святкових новорічних і різдвяних листівках. Живе цей птах в Америці і на деяких островах, тому нам незнайома.

9. Удод

Удод
Завдяки дуже виразної зовнішності удод вважається однією з найкрасивіших і яскравих птахів на Землі. Високий рудий чубчик, обрамлений на кінцях білими і чорними китичками, в розкритому вигляді дуже нагадує головний убір індіанців. Дуже гарно з рудим тулубом контрастують смугасті чорно-білі крила. Ореол його існування — Африка, центральна Європа і Азія. Удод дуже любимо і шануємо багатьма народами світу, посідаючи вагоме місце в їхній культурі.

10. Рожевий фламінго

Розовый фламинго
Серед безлічі пернатих фламінго відрізняються однією з найбільш екстравагантних внешностей. Всього налічується шість видів фламінго, але рожеві вважаються найкрасивішими. Птах виділяється витонченою довгою шиєю, що закінчується чорним крюкообразным дзьобом. У висоту вони досягають до 130 див. Одна з дивних особливостей фламінго — вміння завмирати на одній нозі, залишаючи рухомий тільки верхню частину дзьоба. Особливо вражаюче виглядають багатотисячні колонії фламінго на березі водойм на тлі призахідного сонця.

Джерело: Добрі поради