Три книги про магічне кохання, яке перемогло життя та смерть

14 Лютого 2016 13:16

56

До  Дня всіх закоханих в рамках проекту Книги НВ спільно з Yakaboo називає три книги про магічне кохання, яке перемогло життя та смерть.

Три романи, дуже схожі і в той же час особливі, про кохання довжиною в життя. А іноді і таке, що повертає з того світу. Хто краще розповість про нього, як не неперевершені латиноамериканські майстри магічного реалізму. Як можна любити одну людину півстоліття, маючи можливість лише дивитися на неї час від часу? Чому це божевільне почуття дозволяє одному катувати тіло та душу іншого?

Герої цих романів, чоловіки та жінки, страждають, пускаючи власне життя на вітер, але читаючи рядки Маркеса, Льоси і Амаду, ви жодного разу не засумніваєтеся в правильності їх дій і виправданості почуттів.

Любов під час чуми, Габріель Гарсіа Маркес

Любов, яка перемагає час, простір, життєві перипетії та недосконалість людини. Фьорентіно Аріса все своє життя чекає, коли ж серце красуні Ферміни Даса, яку він полюбив ще в юності, відкриється йому назустріч. А Ферміна в цей час є дружиною лікаря та вченого, який намагається врятувати іспанські колонії від чуми, і ніяк не проявляє своїх почуттів.

Старомодний романтик Аріса чекає, і кохання його тільки міцніє з роками. Воно як подвиг усього його непоказною життя. Але в підсумку він буде винагороджений сповна. Але чому красива, горда, чудова жінка, через 50 років, падає в обійми цього старого, який не викликає у читача симпатії?

«У кохання та в чуми симптоми однакові».

«Можна бути закоханим відразу в декількох і любити їх всіх з однаковим сердечним болем, не зраджуючи ні одну. У серці закутків більше, ніж в будинку побачень».

«Нічого важче кохання у цьому світі немає».

Пригоди кепського дівча

Найпристрасніший роман перуанського письменника Маріо Варгаса Льоси, роман про кохання, яке не знає кордонів. Три континенти служать декораціями бурхливих сцен та болісних розставань. Півстоліття світової історії – революція на Кубі та герілья в Андах, п’янка атмосфера Парижа 50-х і економічне диво в Японії, зліт The Beatles і падіння комунізму – супроводжують почуття героїв. Все життя простодушного та посереднього Рікардо Сомокурсіо буде прошито брехнею красуні Лілі, яка змінює імена, паспорта та коханців, як рукавички.

«Секрет щастя — або принаймні спокою — полягає в умінні відокремлювати секс від любові. І в умінні по можливості виключати романтичну любов свого життя, тому що вона-то і завдає нам страждання. Без неї живеться куди зручніше, та й задоволення гостріше».

«У глибині душі я знав, що вона ніколи не буде нормальною жінкою. Та й  не бажав цього, тому що любив саме свавілля і непередбачуваність її характеру».

«— А цій лоліті скільки? Двадцять?

— Тридцять три, — уточнив я. — На вигляд їй не даси, це правда. Тому що вона щаслива дівчина, а щастя зберігає людям молодість».

Дона Флор та двоє її чоловіків, Жоржі Амаду

Красуня і майстер-кулінар дона Флор (Флоріпедес Пайва Гимараэнс) заміжня за чарівним та недолугим неробою, п’яницею й картярем, який до того ж є неперевершеним коханцем. Після його раптової смерті на карнавалі за 30-річною вдовою починає доглядати добрий, тихий і консервативний фармацевт Теодоро, який, втім, не може задовольнити пристрасті дружини.

Дух померлого першого чоловіка Гуляки повертається з того світу, щоб дати Флор те, чого їй так не вистачає. У підсумку обоє чоловіків роблять жінку щасливою, вдало доповнюючи один одного. І цю історію кохання супроводжує пряна і хвилююча національна латиноамериканська кухня з усіма її попейро, популіньо та мукека де камарао.

«Хто ж навчиться любити, не люблячи, і жити, не проживши життя?».

«По середах та суботах, рівно в десять годин вечора, доктор Теодоро виконував обов’язки подружжя з неабияким натхненням та задоволенням».

«Хіба це любов, якщо чоловік відступає перед першою ж перешкодою?».