У Нью-Йорку виставили знімки карпатських вишиванок

7 Лютого 2016 12:39

11

Нью-Йоркська публічна бібліотека нещодавно виклала понад 670 тисяч історичних зображень різної доби. Їх розмістили у загальному доступі й кожен бажаючий зможе передивлятися ці фотографії. Але найцікавішими виявились знімки унікальних вишиванок, які відносять до мистецтва Підкарпатської Русі..

Про це повідомляє офіційний сайт бібліотеки. Всі зображенні користувачі можуть використовувати абсолютно безкоштовно. Бібліотека розмістила відскановані копії рукописів, карт, фотографій, нотних записів, листівок і великої кількості зображень. Серед них є унікальне історичне видання під назвою “Селянське мистецтво Підкарпатської Русі”. Книгу видали у чеському місті Прага і датована вона 1926 роком. У виданні описується побут та одяг тогочасних мешканців Карпат.

На сканокопіях книги можна побачити унікальні орнаменти на вишиванках. Весь цей національний одяг носили українці ще на початку XX століття в Карпатах. Особливу цінність мають саме кольорові зображення. Адже так можна роздивитися не тільки сам орнамент, а й поєднання різних кольорів. Кожен візерунок вишиванки це не лише прикраса. В ньому зашифровані різні символи та обереги, знання про які українці передавали із покоління у покоління.

Джерело: Знаю