Україна сьогодні вшановує Героїв Небесної сотні

20 Лютого 2016 09:13

У суботу в Україні відзначають День Героїв Небесної сотні. Акції пам’яті про жертв Майдану заплановані у багатьох містах країни. На Майдані Незалежності в Києві також відбудеться низка заходів.

День Героїв Небесної сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». Саме в ці дні, два роки тому, під час Революції Гідності, протистояння між народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Євромайдану. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя 111 активістів Майдану. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. 21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану.

Цього дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача…», яка стала українським народним реквіємом.

Сумний список Небесної сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького.

До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 21 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 84 особи, після 21 лютого – ще 18. Наймолодшому з Небесної сотні було 17 (Назар Войтович), а найстаршому – 83 (Іван Наконечний). Окрім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та грузини.

Революція Гідності: трагічні події 18-20 лютого

99-ти Героям Небесної сотні Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України, а троє іноземців (громадяни Білорусі Михайло Жизневський та Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані) посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної сотні.

До другої річниці Революції Гідності високими державними нагородами за відстоювання європейського вибору України, мужність і патріотизм нагороджено 90 активістів Євромайдану.

Джерело: Укрінформ